Избиратели в Търново съжаляват за отпадането на машинния вот: "Ставаше по-бързо"

Ще броим, без значение хартиените ли са, от машини ли, все е броене, коментираха от СИК

29.10.2023 | 08:43 Редактор: Елеонора Танева

Изборният ден в община Велико Търново започна нормално, без сигнали за проблеми и нарушения. 68 хиляди са избирателите, които могат да гласуват. Разкрити са и две специални подвижни секции - в болница и в дом за стари хора.

Изборният ден в община Велико Търново започна нормално, без сигнали за проблеми и нарушения. 68 045 са избирателите, които могат да гласуват на първи тур на местния вот. Разкритите секции в града и 36-те населени места са 142, две са подвижни и две в болница и дом за стари хора.

Минути преди 7 часа тази сутрин секциите във Великотърновска община бяха разпечатани в присъствието на полицейски служители. Председателите на секционни комисии получиха указания от ЦИК във връзка с отпадането на машинното гласуване.

"Получили сме ги, запознали сме се. Надявам се, че няма да има проблеми след това с преброяването. Щом е съвестна комисията с преброяването, трябва всичко да е точно, без значение от хартия, машини, трябва всичко да е точно и съвестност от комисията", каза Галина Йорданова.

"Решението от 12 октомври се изпълнява само в частта хартиени бюлетини", уточни председателят на секция 43 Ирина Гечева.

Още в 7 часа в едно от основните училища във Велико Търново започнаха да идват първите избиратели.

"Пропуснах предните избори - парламентарните, защото бях малко ядосан. Не ми харесаха. Но тук реших - ще гласувам, аз заминавам на работа. Не че нещо ще ми помогне, но поне съм по-заинтересован! Само един път съм гласувал с машина. Да си задраскам аз човека. Някаква интрига врътнаха тук. Ако става дума за манипулация, българинът е в състояние, с марсианци ще бръкнем и пак ще я манипулираме, такива мозъци сме", каза Стефан Стефанов.

Други избиратели споделиха, че с машина гласуването е било по-лесно, а сега ще им отнеме и повече време.

Малко над 46% е била избирателната активност на първи тур на местните избори през 2019 година. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)