Зам.-министър Стойнов обори ЦИК: Машините са тествани и годни за гласуване

Удостоверението е изпратено тази вечер до ЦИК

27.10.2023 | 22:41 Редактор: Елеонора Танева
Зам.-министър Стойнов обори ЦИК: Машините са тествани и годни за гласуване

Зам.-министърът на електронното управление Михайл Стойнов обори ЦИК за решението за гласуване само с хартиени бюлетини на изборите в неделя. Един от мотивите на комисията е, че няма удостоверение, че машините са тествани успешно.

"Приключи удостоверяването и е издадено решение за удостоверяване на тези машини. Решението е изпратено на ЦИК. Всички възможни тестове са направени. На 16 октомври получихме машините и то в непълен вид, но успяхме, не сме констатирали нещо притеснително. Всичко е валидно. Ясно заявявам, че няма нито една причина заради която ние да не удостоверим машините за гласуване. Не съм запознат с доклада на ДАНС, мога да го коментирам, когато се запозная. (За случилото се в защитената среда) Нека завършат проверките, ако има някаква информация, ще я коментирам тогава", каза Стойнов.

Главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров добави, че има доказателства за тестването, непрестанно процесът е сниман, тестването се документира, има изрично заснемане. 

"Днес дадохме показания пред ДАНС, държа да подчертая никой не е с повдигнати обвинения. Тези защитени носители остават в залата, има строги правила", каза Петров.

Зам.-министърът добави, че неговата цел е била да се увери по най-пълния начин дали тези машини са годни или не.

"Машините в момента не броят, те отпечатват, а броенето се извършва от хора. Но машините правят нещо много важно, елиминират невалидните бюлетини, аз бих гласувал с машина", подчерта Стойнов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)