Кандидат за кмет на София: Честността на вота е в провеждането, а не в начина на гласуване

"Изборите обикновено се печелят от твърдите партийни ядра", каза д-р Асен Ангелов

27.10.2023 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

След този скандал аз бих си променил вътрешното усещане - от много години моите съграждани и моите сънародници се съмняват в честността на изборния процес. Но това остава просто съмнение и усещане във всеки един от нас - какъв резултатът, нямаме доказателства за изборни измами толкова много години, но пък за сметка на това постоянно пада избирателната активност. Това каза кандидатът за кмет на София от партия "Справедлива България обединени родолюбци"  (СБОР) д-р Асен Ангелов в "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че днешният процес е бил нещо очаквано.

"Прилича ми на нещо нагласено от всички партии, защото почти 60% от всички гласоподаватели не гласуват. Изборите обикновено се печелят от твърдите партийни ядра, най-вероятно това ще направят и в неделя. Но когато тези, които се колебаят, такива като мен, тези, които от години не припознават техните партии и лидери, продължават да се чудят дали да гласуват - то тогава една такава новина отново ни разколебава", допълни д-р Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали трябва да се отмени машинното гласуване, той отговори: "Аз не съм този орган, който трябва да го каже. Не съм този, който трябва да изрази подобно мнение. Дали ще се отмени машинното гласуване или няма да се отмени - усещането, че изборите обикновено се манипулират, остава. Трябва много дълго време да убеждават хората, че всичко е честно."

"Нито една социология, в която не съм включен, не ме хваща. Това е така и не ме притеснява. Не ме хващат ефири на много други медии, но и това не ме притеснява. Хващат ме обаче жълтите медии, последните 10 дни не излизам от тях. Каква по-друга социология е това?", лаконичен бе д-р Ангелов.

А ЦИК премахна машинното гласуване в неделя.

"Бях решил да гласувам с машина, сега ще ми наложи да нося химикалка в себе си и ще се налага да разгръщаме много дълги бюлетини. Това, че е отменен машинният вот, не значи, че хартиеният вот гарантира честността на провеждането, защото тя е в провеждането, а не в начина на гласуване. Подобни скандали целят да разколебаят хората, които вече се колебаят", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.