Проф. Константинов: Скандалът с машините ще удари доверието в хората, хиляди няма да гласуват

Все още остава неясна ролята на хешкода в изборния процес

27.10.2023 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Скандалът с машините е удар върху доверието на хората в избирателния процес. Това смята бившият шеф на Информационно обслужване -  проф. Михаил Константинов.

Според Михаил Константинов проблемът е, че последните събития опорочават доверието на избирателите.

"Мен не ме интересува какво заснема този господин, мен ме интересува, че е опорочен изборният процес. В резултат на това няколко стотин хиляди хора няма да гласуват, аз ги разбирам", коментира той.

Все още обаче неясна остава ролята на хешкода в изборния процес и дали той може да се използва в услуга на определен кандидат.

"Не бих искал да вярвам в подобно нещо, но фактът, че се съхраняват специално, означава, че са важни", допълни Константинов.

А в отговор на министъра на електронното управление, че заради новите правила в Изборния кодекс машините играят ролята на принтери, Константинов заяви: "Като само ще ги използваме като принтери, защо даваме тези пари? Машините струват 10 пъти по-малко."

За да спрат споровете "За" или "против" машините - трябва да се поучим от опита на останалите Европейски държави. Такъв пример е Ирландия, които са унищожили своите машини само година след закупуването им именно заради такива скандали, категоричен е Константинов.

А скандалите, свързани с вота, изместват фокуса от реалните дебати между кандидатите в предизборната надпревара.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.