Кандидат-кмет на Перник: Тровят се децата, четири детски градини се отопляват с тежки горива

"От всички обществени поръчки - нито една не отговаря на закона", твърди Кирил Леонов

25.10.2023 | 21:07 Редактор: Толя Стоянова

Корупцията е не само в Перник, корупция има в почти всички общини. В Перник е на едно много високо ниво. Това го казва и Агенцията за държавен и финансов контрол. От всички обществени поръчки, които са направени в Община Перник, нито една не отговаря на закона. Искрено се надявам да не си затворят очите европейските прокурори. Това каза кандидатът за кмет на Перник от БСП Кирил Леонов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му четири детски градини в Перник, вместо да се отопляват с газьол, който е по-екологичен, използват тежки горива. "Разликата между газьолът и тежкото гориво е в процента на съдържание на сяра. Газьолът е с 0.01%, тежкото гориво е с 0.1%. Тровят се нашите деца. Ето ви още един пример за корупция", заяви Леонов.

Той заяви, че е подал сигнал до Районната прокуратура преди 6-7 месеца, но все още няма отговор.

"Аз и моят екип предлагаме да се създаде Обществен съвет от дейни граждани, в който да влязат и неправителствени организации, които да разследват корупцията", каза кандидатът за кмет в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него един от основните проблеми на Перник е трафикът към София. "Има вариант да се справим и с това. Индустриалната ни зона е пуста. Разполагаме с жп гара, от която може да се разпределят товари, преминават два пътни коридора за Гърция и Македония, но нямаме инфраструктура", коментира Леонов и подчерта, че трябва да се промени цялата концепция за управление на Общината.

"Сега четири села плащат по 30 лв. такса смет, а другите по 300 лв. Събрахме подписи да се приравни решението, но не получихме отговори. Ще отстраним тази несправедливост и ще възстановим незаконно взетите средства на жителите на Перник", каза Леонов.

Гледайте целия разговор във видеото.