Симулатор показва как ще гласуваме на местните избори и колко време ще ни отнеме

Във всяка бюлетина можем да гласуваме за различна партия, уточни Росица Матева

25.10.2023 | 09:39 Редактор: Елеонора Танева

На сайта на Централната избирателна комисия има онлайн симулатор на машинното гласуване за местните избори на 29 октомври. Тя е примерна и не съдържа конкретни имана на партии и кандидати, но позволява на избирателите да се ориентират как технологично протича гласуването. 

"Симулаторът може да бъде тестван през всяко електронно устройство - телефон, таблет, компютър. В големите градове се гласува с две бюлетини - за общински съветници и кмет на община, в местата извън София, Пловдив и Варна ще се отварят 3 избора - за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство. Там, където се избира и кмет на район, има три бюлетини - за общински съветник, кмет на община и кмет на район. На всяка машина първо се появява избор за общински съветници", разясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че пред всяка избирателна секция има списъци с кандидатските листи на всички кандидати за общински съветници, както и образци на хартиените бюлетини, в които има и имената на кандидатите. Важно е да се знае, че с преференция може да се избере само един от кандидатите в листата. 

"Ако събере достатъчно гласове, може да бъде пренареден на първа или втора позиция. Той трябва да има подкрепата на 7% от избирателите. Например, ако за тази кандидатска листа са гласували 100 000 избиратели, 7 000 трябва да са гласували за един кандидат, за да се измести напред", даде пример зам.-председателят на ЦИК. 

Важно е гласоподавателите да знаят, че не е задължително във всяка бюлетина да избират кандидат от една и съща партия, а при 4 бюлетини може да изберат 4 различни партии.

"Когато се стигне до преглед на избора и искате да го промените, можете да се върнете назад. Системата ще ви върне в началото. Променяте това, което искате и потвърждавате избора си. След натискане на бутона "гласуване" няма връщане назад", каза Матева пред Bulgaria ON AIR.

Машината отпечатва толкова бюлетини, с колкото сме гласували. На всяка от тях трябва да бъде поставен печат, след като е сгъната. 

Още в началото трябва да уточним дали ще гласуваме с хартиена бюлетина или електронно. И двата избора се пускат в прозрачни кутии. Ако машина в СИК се развали, няма замяна и гласуването продължава с хартиена бюлетина, стана ясно още от думите на Матева. 

Гледайте целия разговор във видеото.