Патова ситуация след поредните избори, какви са вариантите пред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

"ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са двете страни на една и съща монета, коментира Мая Манолова

09.04.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Каква ще бъде формулата на управлението в страната и ще успее ли 49-ото Народно събрание да излъчи кабинет? Правителство ще има, според бившия служебен премиер и бивш председател на народното събрание Огнян Герджиков. Според него ГЕРБ-СДС ще съумеят да направят правителство с БСП и ДПС, но с кратък живот.

"Смятам, че ГЕРБ-СДС ще съумеят да съставят коалиция с БСП и ДПС, това ми се струва реалистично. Не че това ще бъде кабинет, който ще изкара пълен мандат, но все пак ще бъде едно начало и дано да бъде поне до местните избори", сподели очакванията си проф. Герджиков.

Според него ПП-ДБ не са оправдали очакванията - и своите, и на избирателите. Разочарование от действията на първите две формации след изборите на 2 април изрази и бившият омбудсман и член на коалиция "Левицата" Мая Манолова. 

"ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са двете страни на една и съща монета. Следващото правителство и парламентарно мнозинство ще са провоенни, включително с намесата на западни посолства", прогнозира Манолова.

Тя не изключва БСП да участва в управляваща коалиция, но това би било против волята на левите избиратели. 

"Ако има коалиция, тя ще е в контекста на коалиция на войната с допълнително снабдяване на Украйна с оръжия. Няма социалист, който да иска да участва в управление с ГЕРБ и ДПС", категорична е Манолова.

А според Проф. Герджиков Украйна трябва да бъде подпомогната, но не непременно чрез въоръжаване. И не смята, че сценарият "кабинет на малцинството" би имал успех у нас.

"Той просто ще бъде на глинени крака, не съм привърженик на подобен сценарий. На хората им омръзна месец през месец да ходят до урните. Виждате и избирателната активност каква е, не може да стигне 40%", припомни проф. Герджиков.

По думите му липсата на санкции за хората, които не дават своя глас на изборите, сриват доверието в правовата система.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)