Страх от уволнение, апатия, разочарование... Промени ли се профилът на избирателя?

Все повече млади хора отказват да гласуват, отбелязаха Мина Христова и доц. Валери Личев

04.04.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова

Какъв е профилът на днешния избирател и с какво той е по-различен от предишните избори?

"Голяма част от избирателите не желае да участва в комуникативния процес. Невинаги е задължително това да е апатия. Те не могат да видят полза. Могат да бъдат излъчени личности, които да спечелят избирателите, не защото имат особени политически качества", заяви социалният антрополог доц. Валери Личев в студиото на "България сутрин".

Според етнолога гл. ас. Мина Христова, изненадващ е големият процент на хората, отказали да стигнат до урните. 

"Любопитен е фактът, че много млади хора не отидоха - 30-40-годишни. За много от тях изборът вече не е оправдан. Големите градове избират коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ продължава да обхваща по-голямата част от държавата, ДПС остава в по-традиционните райони. Не виждам изненада", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Профилът на избирателите не се е променил особено, на мнение е етнологът.

"Имаше доста хора, които отпаднаха от гласоподавателите. Доста хора се разочароваха. В някои от коалициите, в случая "Продължаваме промяната - Демократична България", привържениците на едната и другата партия не бяха доволни от това, че се сляха. И двете партии загубиха от своя вот. Други партии увеличиха своя вот, например "Възраждане", допълни гл. ас. Христова. 

Доц. Личев изрази хипотеза, че работещите гласуват за ГЕРБ и голяма част от тях са служители в администрацията, докато представителите на "Продължаваме промяната" са с по-свободни професии.

"20% са висшистите, които са гласували за "Продължаваме промяната". Това потвърждава тезата ми, че тези хора са с по-динамичен дух и разчитат в по-голяма степен на себе си. Висшистите, които гласуват за ГЕРБ, в по-голямата степен са хора, които разчитат на сигурността на местата си", посочи социалният антрополог.

По думите му хората, които избират за кого да гласуват в последния момент, гласуват стратегически - за по-малкото зло.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ХТР
преди 1 година
Oт къде го изровихте този циркаджия! Ясно се вижда, че му е трудно да направи разлика, между общински и парламентарни избори! Да не говорим, че не е професионално да избиваш политическите си комплекси, когато са те поканили, като експерт! Сигнализирай за неуместен коментар