Какви са вариантите за правителство и на какво се дължат резултатите на "Възраждане" и ИТН?

Според Елена Дариева и Цветанка Андреева има шанс за съставяне на редовен кабинет

03.04.2023 | 09:26 Редактор: Михаела Димитрова

Шест партии влизат в новия парламент - това показват данните от ЦИК към този момент. Кои бяха изненадите на петите поред избори и има ли шанс за правителство при това разпределение на силите?   

"Тези избори не поднесоха изненади. Със социологическите проучвания успяхме да уловим нагласите на българските избиратели. Това, на което обърнахме внимание и ние, беше значителният дял на колебаещи се избиратели, при които до последно отлагаха да кажат за кого ще гласуват, тъй като самите те не бяха взели това решение", каза социологът Елена Дариева в ефира на "България сутрин".

Тя сподели интересен факт от вчерашния ден.

"В търсачката на Google се оказа, че най-често е търсено кои са партиите в интегралната бюлетина и кои са техните имена. Така наречените "стихийни избиратели" решиха кого да подкрепят на самия ден. На това вероятно се дължи неочаквано доброто представяне ИТН, които като електорат нямат твърда подкрепа, но разчитат на вот на емоция. Избиратели, които нямат твърди политически пристрастия", обясни Дариева.

Според политолога Цветанка Андреева трудно може да се каже дали коалицията ПП-ДБ е била добър вариант и е издържала идеологически.

"Всъщност те направиха победата на ГЕРБ много по-значима. Ако погледнем обобщено, парадоксът на тези избори е, че колкото повече ставаме убедени, че е нужна коалиция, толкова нараства скептицизмът ни, че тя е възможна, затова е важно кой е първи и втори чисто качествено. ГЕРБ заявиха още по време на кампанията, че са готови за коалиция между първия и втория, докато ПП-ДБ чертаеха вариант за правителство на малцинството, което става още по-нелегитимно като теза", каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Възраждане" има устойчив позитивен тренд при участието си на избори - не се покачи двойно, каквото наблюдавахме през изборите есента на 2021 и 2022, те тогава удвоиха резултата си. В момента ръстът им не е толкова значим, но водеха кампания, която успя да уцели много подходяща ниша. Това им даде доста време да проведат срещи. Имаха изпреварващо предимство, което успяха да задържат до самия край на кампанията", коментира още Елена Дариева.

По думите на Цветанка Андреева не сме свидетели на традиционен сблъсък. "Възраждане" отдавна излезе от рамката на български националисти. Теория на конспирацията този път те се вписаха в съвсем други разделения, така че "Възраждане" по-скоро се определя на принципа на геополитическото разделение, но най-хубавата новина е, че "Възраждане" не качва чак толкова много, но обира радикалните нагласи в българското общество", каза още политологът.

Според Андреева вариантите за правителство са три. "Правителство на малцинството, което изглежда нереалистично. Другият вариант, който се обсъжда, е хартиената коалиция, това е пропагандна теза, никога не е имало говорене около обединение на ГЕРБ и БСП. Третият вариант е евроатлантическо правителство, което би било единствената възможнoст в момента", допусна тя.

Елена Дариева също заяви, че "ако има шанс да се излъчи парламент, това ще е по линията на евроатлантическата ориентация. Съществува подобно очакване, друг е въпросът какъв ще е хоризонтът на такова правителство.