Ивайло Шопски: Всеки ден губим битката за България, народът е разделен

Защо виждаме тази апатия у хората и тяхното нежелание да се гласува?

02.04.2023 | 19:54 Редактор: Михаела Димитрова

За силата на българския народ, оцелял през годината и защо виждаме тази апатия у хората и тяхното нежелание да се гласува. 

"Облечен съм в носия от Западна България. Обикновено обличам носията по хубави поводи - събори и други забавления, сега съм я облякъл като малък знак на протест, защото се надявам хората, които ще влязат в НС, да си спомнят, че в Западна България има българи. Обезлюдяването продължава с мощни темпове, обезбългаряването на Западните покрайнини е жесток проблем и нашите сънародници никой не ги чува вече 100 години", каза основателят на Национално движение "Бащино огнище" Ивайло Шопски в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

"Искам да подсетя нашите политици, за да знаят, че там има хора, които са раждани от българска майка. Не съм много сигурен, че знаят, че има такива хора, защото като гледам отношението към нашите българи тук, имаме само една единствена родина България и усещам как всеки Божи ден губим битката за нея" добави той.

"1/3 трета от населението на страната ни изчезна за последните няколко десетилетия, това е катастрофа, Украйна не е загубила 1/3 от населението си. Ние сме напът да загубим и територии. Сега виждаме нещо аналогично отвсякъде. Партии сякаш не искат да правят политика в парламента, искат да използват благата, които са вътре", каза още Шопски пред Bulgaria ON AIR.

По негови  думи хората си мислят, че като гласуват, са си свършили работата. "Не, борбата всеки ден трябва да се води и да има гражданско общество, което да контролира своя избраник. Парламентът е да бъдеш народен представител. Нашите политици са винаги около народа, но като минат изборите застават зад тъмни стъкла и охрани", категоричен е той.

"Няма да намерим спасител, защото нашето време съсипа всички морални ценности. Как да се създаде такава критична маса от хора, да кажеш патриот и родолюбец е срамно, народът е разделен", смята Шопски.

Гледайте целия разговор във видеото.