Циркът и политиката: Да не се смесват и да не се сравняват

Основна цел е да публиката да се откъсне от ежедневието, заявиха Александър Балкански-син и Димитър Иванов

02.04.2023 | 18:08 Редактор: Вяра Димова

Много често наричаме Народното събрание "арена на циркови изпълнения" заради скандалите, на които често ставаме свидетели от трибуната на парламента, а политиците са определяни като актьори. Зад тези изкуства обаче стоят едни много достойни хора, които са световно признати.

"В историята ни е доказано, че сме нация, която е страшно духовна и богата. Нация, която може да се похвали пред света със своите достойни хора в областта на изкуството, културата и духовността. Цирковото изкуство в България след 90-те години беше оставено на произвола на съдбата, казват някои хора. Но цирковото изкуство е родено на улицата, то е на хората. Убеден съм, че когато правиш добро изкуство, можеш да вземеш своя реквизит и да застанеш да подлеза, и да изкараш своите пари", каза Александър Балкански-син в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

По думите му циркът е на самоиздръжка, както и актьорите. Но това ги прави горди, че са независими, каза още Балкански - син. "Ние финансираме не само своето изкуство, но и продължаваме да го представяме по своя си начин, без да сме зависими от някой друг. Когато държавата помогне, е по-лесно", допълни той. 

Според вентролога Димитър Иванов-Капитана не е трудно да си артист в България, ако наистина това искаш да правиш.

"Има трудности, но когато ги преодоляваш, ти става сладко. Всяка една професия е трудно да бъде упражнявана в България. Артистът трябва да се пребори с манталитета на българина, който е най-големият ни проблем като нация", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Основната цел на изкуството е да успее да откъсне хората от ежедневието и да ги въведе в един друг свят. 

"За разлика от доста сценични изкуства, в цирка един номер се учи цял живот. Моите колеги от театъра днес могат да играят една роля, утре - друга, но цирковият артист учи един номер цял живот", обясни Балкански.

При стендъп комедията репетирането става пред публика, отбеляза Иванов: "Това ми беше трудно за възприемане. Подготовката е много голяма. За един час шоу ми отнема 7-8 месеца. Българската публика се разсмива сравнително лесно."

Гостът каза още, че политиката трябва да се различава от изкуството. "Политиците са хората, които ние сме избрали, това са нашите хора. Другите са хора, които със своето изкуство и труд допринасят за естетическа наслада, възпитание, и повдигат духа на нацията."

Гледайте целия разговор във видеото.