Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Балкански за депутатите: Обиждат се на циркаджии, а носят само разочаровние

Академичен цирк "Балкански" получи европейски сертификат за качество BigTopLabel

27.12.2022 | 21:01 Редактор: Елеонора Танева

Академичен цирк "Балкански" получи европейски сертификат за качество BigTopLabel, учреден през 2018 г. Церемонията се състоя в сградата на Европейския парламент.

"Това е голямо призвание, тъй като има циркове по света и Европа с над 100-годишна история, а ние, толкова млади, получихме този сертификат за най-добър цирк. 6 са цирковете, удостоени с този сертификат, ние сме седмият. На празненството в ЕП имаше 600 души гости. Ние поканихме всички български евродепутати. Дойдоха Мария Габриел и още 4 български депутати, които бяха изключително горди, че тази награда се присъжда на цирк "Балкански", каза акад. Александър Балкански в студиото на "Денят ON AIR". 

Основателят на цирка подчерта, че вече 22 г. циркът върви сам.

"Ние го създадохме, отворихме, направихме първите няколко програми. Проходи, стана пълнолетен, днес е на 22 г. и сам върви напред. Благодарение на това, че създава и показва на зрителите уникални програми. През 2022 г. нашата програма беше създадена само от украински бежанци и този факт беше много силно оценен в Европейския парламент", не скри удовлетворението си акад. Балкански. 

И подчерта, е цирковите артисти от Украйна са работили с огромно желание, а по лицата им е било изписано щастие, че могат да практикуват професията си.

"Цирковият артист рискува живота си, за да създаде естетическа наслада за зрителя. Майка ми казваше - когато играеш не трябва да затрудняваш съзнанието на зрителя", каза гостът.

Със съжаление посочи, че държавата е абдикирала от цирковото изкуство у нас.

"Имахме силен държавен цирк и държавата с лека ръка го махна. В Комисията по култура, в Министерство на културата, в парламента - никой не обръща внимание на това обичано от народа изкуство. Преди Коледа на едно съвещание, когато трябваше да гласуват правителството на Габровски, един от депутатите на "Продължаваме промяната" се изцепи в залата: "цирк, циркаджии". Но аз задавам въпроса - цирковите артисти донесоха награда, признание от Европа, а нашите депутати какво направиха? - само разочарование. И последното беше, че няма да влезем в Шенген", коментира акад. Балкански.

Стени среща Фондация "Академик Александър Балкански" за създаването на академия за цирково изкуство в България. От МОН ги препратили към Столичната община, която да им даде под наем някаква сграда.

"В същото време преди няколко дни получихме награда, която касае моите внуци, седмото поколение циркови артисти Балкански. Техният номер е гимнастическо изпълнение на ролкови кънки. Единственият номер, на който зрителите ставаха на крака, беше глобусът на смъртта. А сега публиката става права и по време на изпълнението на ролкови кънки. Те получиха покана за участие в детския фестивал на Цирка на бъдещето в Монте Карло и догодина ще участват там", гордее се с постиженията на най-малките циркови артисти акад. Балкански.

Гледайте целия разговор във видеото.