Носител на "Златен Хипократ": Държавата трябва да подпомага повече младите медици

"Трябва да се обърне повече внимание на практическата част на обучението", коментира Айлин Фейзулова

02.04.2023 | 17:20 Редактор: Вяра Димова

Лекарската професия беше една от най-търсените и признати по време на пандемията. В същото време е и най-атакуваната от пациенти.

"България ми даде много от гледна точка на моето образование и сега аз искам да дам на моята страна и пациентите", каза носителят на награда "Златен Хипократ" Айлин Фейзулова в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че наградата е спечелена с много труд и вяра в мечтите. На мнение е, че в България има поле за реализация на младите лекари.

"Има възможности за специализация, но в никакъв случай не са достатъчно. Държавата трябва да подпомага повече младите медици, за да могат да следват пътя, който са избрали и усилията, които са полагали в рамките на шестте години обучение. Мотивира ме това, че срещнах екип, който много се грижи за младите медици. Това е екипът на Клиниката по ендокринология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". Ръководителите ни дават много. Реших, че ще остана там", разказа Фейзулова.

Най-ценният урок по време на обучението, който е научила е да се отнася добре към пациента.

"Пациентите идват при нас в най-трудните си моменти. Може да се изгради доверие", коментира носителят на награда "Златен хипократ".

Предизвикателствата пред младите са много, категорична е тя. "Получаваме добра теоретична подготовка по време на обучението, но не достатъчна е практическата част. Виждам в пациентите, че разчитат на нас, но знам и много истории, в които лекарският труд е подценяван. Едва ли съществува лекар, който да не дава всичко от себе си, заклевайки се в Хипократовата клетка,  да не я спазва", смята Фейзулова.

Тя отбеляза, че голяма част от нейните колеги са останали в България.

Гледайте целия разговор във видеото.