Проблем с машините за вота, на места в София ще гласуват само с хартия

596 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са подадени до МВР

01.04.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Днес е ден за размисъл. Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания. Изборният ден в неделя ще започне в 07:00 часа и ще продължи до 20 часа, но ако има желаещи да гласуват пред секцията, може да бъде удължен до 21 часа.

Кандидатите за парламентарните избори са над 4 500, като около 1300 жени, а над 2200 са мъже.

В цялата страна доставката на изборните книжа протича по график, като в секциите те ще бъдат запечатани и охранявани от полицейски служители.

Най-малко 10 са машините за вота, които не са работили след инсталирането им. Най-много от тях се намират в столицата. От ЦИК са решили на тези места гласуването да се извършва само чрез хартиени бюлетини.

"За изборите, които ще бъдат проведени утре, имаме допълнителни сили. Те са основно служители на "Гранична полиция" от летище Бургас, "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Жандармерията" в града", поясни началникът на "Охранителна полиция" в Бургас Марин Димитров.

До този момент около 590 са сигналите, получени от Министерството на вътрешните работи за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите, като наказателните производства са 130.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR