Прокуратурата: В Софийско и Бургаско са най-чести опитите за купуване на гласове

Образувани са 545 преписки и 112 досъдебни производства

31.03.2023 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата: В Софийско и Бургаско са най-чести опитите за купуване на гласове

От началото на предизборната кампания до 13:00 часа на 31.03.2023 г. са образувани 545 преписки и 112 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 49-о Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени както следва: АП-София - 36, АП-Бургас - 28, АП-Пловдив - 15, АП-Варна - 21, АП-Велико Търново - 12.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)