МВР: За купуване на един глас се предлагат над 100 лв., опрощаване на кредити, храна

За месец проведените полицейски операции в страната срещу купен вот са над 100

26.03.2023 | 13:57 Редактор: Вяра Димова

Вицепрезидентът Илияна Йотова настоя Централната избирателна комисия и партиите да положат усилия да няма злоупотреби с видеонаблюдението на вота. В същото време от МВР заявиха, че купуването на гласове освен с пари, става с опрощаване на дългове и бързи кредити.

"Много хора се отказват от участие в Секционните избирателни комисии, защото се страхуват от видеонаблюдението. Така беше направен законът, че не се казва точно какво ще бъде заснето, как ще бъде използвано това. И аз разбирам притесненията на хората", заяви Йотова.

Само за месец проведените полицейски операции в страната срещу купуването на гласове са над 100, заяви пред БНР главен комисар Петър Тодоров.

"За купуване на един глас се предлагат различни форми на стимулиране - пряко даване на пари над 100 лева, опрощаване на дългове, опрощаване на вноски по бързи кредити, даване на хранителни продукти, даване на социална услуга", стана ясно от думите на гл. комисар Тодоров.

Към момента има близо 60 досъдебни производства, което е два повече в сравнение с предходните избори към съответния момент, посочи Тодоров.

"Купувачите на гласове са контингент, който извършва и други видове престъпления. Те правят всичко възможно да не дадат възможност да докажем престъпната им дейност", обясни той.

Направен е анализ на всички рискови секции в страната. Като те ще са под наблюдение от органите на реда както преди изборите, така и в самия ден на вота.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)