Борисов: Безумното харчене на пари за пенсии и заплати обрече другите сектори

"Ще теглим още 10 милиарда заем, лихвите отидоха в небесата", ядосва се лидерът на ГЕРБ

23.03.2023 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова
Борисов: Безумното харчене на пари за пенсии и заплати обрече другите сектори

Тези хора дори не разбират, особено в животновъдство, това е биологичен процес, не може да насилиш природата. И когато едно полугодие намалее, трябват няколко години да се възстанови. Парите ги няма, а вие говорите само за пари. Това безумно харчене на пари за пенсии и заплати обрече всички други сектори и под привидната формула "Ето, ние даваме" - ние всички искаме да дадем, но заради това няма да видите числата в бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна със земеделски производители в централата на партията.

"Две години даже и протест като правите, не го отразяват. Събирахте се 10 човека на протест и веднага в МС, и излизате с решение, ако не днес - утре. Такава беше практиката. От вашите изложения сега разбирам, че сме се върнали назад и трябват още повече пари, а ги няма в бюджета", уточни той.

Борисов припомни, че юли месец пенсиите ще бъдат вдигнати с още 5%.

"Фискалният резерв слезе на 10 милиарда. Ще теглим октомври още 10 милиарда заем, лихвите отидоха в небесата. Милиард и половина са годишните лихви на България, ако не са отишли и на два милиарда вече. Чувате ли тези цифри и какво ни причиниха", допълни Борисов.

"От първия ден на войната украинското знаме стои тук и те имат нашата подкрепа, но подкрепата за Украйна трябва да се изразява в оръжия, в боеприпаси, в горива. Факт е, че газопроводите в Украйна не се бомбардират, факт е, че тракторите орат, сеят, жънат и не си бомбардират. Затова много ясно казваме, че 100% подкрепяме Украйна във всичките ѝ военни действия. А когато тяхната стока ще убие нашето производство? Вижте Асен Василев какво изродено чувство има. Те третират, Асене, тяхната царевица с препарати, които в България не са разрешени. Затова и техните добиви са по-големи. Така като дойде контрабандата жито, царевица или слънчоглед смесва се с нашето, печелят контрабандистите, а тези, които орат и сеят в момента, стоят тук. Няма нищо общо подкрепата за Украйна с това да спазваме правилата", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Асен Василев не знае, че цените няма как да паднат. Вие ще унищожите стоката, няма как да я продадете, ако е застрахована. Не ви излиза сметката, всеки ще влезе в огромна загуба. Така че имаме много ясна теза: "Да за оръжието, не за контрабандата", каза още той, цитиран от "Труд".

"Приходите за държавата са толкова малко, при нарасналите социални плащания, че и ДДС да продължава да се намалява, това е самоубийство за бюджета. По-скоро може да говорим за начисляване, но трябва да го гледат финансистите. Страшно зле е бюджетът и това, което Велкова изнесе и те ѝ наскачаха, това е една заплаха, която ако ние не реализираме като действие, действително ще приключим с огромен дефицит и оттам - Фондът", прогнозира Борисов.

"Веригите ви натискат да ви взимат евтино стоката, да я продават скъпо и да изнасят парите навън. Няма държава, няма респект, няма авторитет. Вече завзеха много пазар, проблемът не е никак лесен за решаване. Те са германски, австрийски, френски фирми. Когато бъркат в джобовете на българите и изнасят парите навън, никой не го интересува. Но ако има натиск от страна на държавата веднага техните премиери, канцлери и президенти почват да следят. А нашите хора ги ограбиха с горивото, нафта, бензин, но пък и две години хубаво си помълчахте", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Аз не знам с какви очи тези хора се явяват на избори. Искат даже с малцинство да управляват. Всички сектори. Сутринта бяха производителите на мебели. Те внасят дървесина от Гърция. Къде там видяха дърво? Те купуват евтино и преработват, после продават скъпо мебели на българите", каза още Бойко Борисов.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR