Загуба на време или по-добро бъдеще - как жителите по селата гледат на изборите?

Излъчването на преброяването ще забави работата на СИК-овете, коментира председател на обществения съвет

20.03.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Две седмици преди изборите, в Централната избирателна комисия направиха симулация на броенето на бюлетини с видеонаблюдение, каквито са новите изборни правила. Излъчването на преброяването през мобилните устройства ще забави работата на секционните комисии в това са категорични от Обществения съвет. 

Във великотърновското село Шемшево едни са решени да гласуват на изборите на 2 април, а за други е загуба на време. В този топъл ден посетителите на местната кръчма избраха пейката отпред. Част от тези, които ще дадат своя вот, намират видеонаблюдението за полезно.

"Мисля, че ще се следи всичко с видеокамерите", смята Свилен Иванов.

"Разбира се, че ще гласувам. Това е мое задължение", коментира Цанко Тодоров.

Други намират видеонаблюденито за загуба на време.

"Тук става въпрос за харчене на едни пари, това е толкова излишно. Какво ще помогне това видеонаблюдение - не е ясно", каза Ангелски.

"За никого няма да гласувам, те само се карат", каза Сталиан Станчев.

Симулация на преброяването на бюлетините в условия на видеонаблюдение беше направена от Централната избирателна комисия по инициатива на Обществения съвет. Стана ясно, че устройствата не са предвидени за поставяне на бюлетината пред тях.

"Работата на СИК е да брои и не може да се разчита на видеонаблюдението", коментира председателят на обществения съвет Цветелина Пенева.

Излъчването на преброяването през мобилните устройства ще забави работата на секционните комисии по отчитане на резултатите. Основната функция на видеонаблюдението е да дава обща представа дали в секцията има ред и как членовете на комисиите спазват правилата.

"За половин час изброихме 32 бюлетини, с показване пред камерата за около 3 секунди, без да стигнем до преференциите, а 300 - 500 - няма да им стигне нощта", заяви Велко Милоев от Обществения съвет към ЦИК 

От РИК нямат притеснения във връзка с използването на видеонаблюдението.

"Няма нищо сложно в това да се натиснат две копчета. Предполагам, че всички СИК ще се справят. Опасенията ни само с времевата рамка, в която ще обработим резултатите, които ще ни предоставят ЦИК", смята Валери Цолов.

С колко ще се забави отчитането на вота на 2 април зависи от избирателната активност, оперативността, бързината и верността при отчитането на протоколите от СИК в РИК.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа


2
1 rate up comment rate down comment 0
мафии
преди 1 година
Пълна загуба на време! Кой съставя и реди листите? Защо "елитът" на партиите-мафии се пише винаги на по две места? Защо две трети от населението няма свое представителство в Парламента? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
муспи
преди 1 година
Ето какво е Демокрацията: Всички знаят че кандидатите са едни и същи, че партии няма, че гласовете не се броят, но всички коментират крадени гласове, електронно гласуване, видеонаблюдение. Сигнализирай за неуместен коментар