Манолова: Икономически силните се толерират за сметка на обикновените хора

"Има редица "галени" корпорации в България в различни сектори, в които има свръхпечалби", смята тя

12.03.2023 | 15:02 Редактор: Петя Кръстева
Манолова: Икономически силните се толерират за сметка на обикновените хора

Мая Манолова и представители на "Левицата се срещнаха със земеделските производители от Ветрино и Вълчи дол.

Хората в областта са притеснени от изграждането на огромен ветропарк с над 74 перки с височина над 200 метра в землищата. Те имат горчив опит от ветропарка в съседна община, въпреки че е значително по-малък. Според тях изграждането на този мегапроект би унищожил възможностите за земеделско производство, промяна в местообитанието на птици и животни и ще се отрази пагубно на цената на земеделската земя в този регион.

След проведените разговори стана ясно, че възможностите за противодействие и правна защита са изчерпани.

"Неразбираемо е как така с лека ръка общински съветници вземат решения за промяна на предназначението на земеделски земи", заяви Мая Манолова. В следващия парламент "Левицата" ще внесе законодателно предложение за забрана на изграждане на соларни и ветропаркове върху плодородни български земи от първа до шеста категория.

"Смятам, че хората от тези две общини няма да допуснат този мегапроект, който ще съсипе земеделието и поминъка на местното население, но предстои тежка битка, България се е превърнала в място, в което икономически силните и по места, и на централно ниво, се толерират за сметка на хората. Опъва се чадър върху възможностите за свръхпечалби и тези фирми ще изкарат милиони на гърба и препитанието на хората от Ветрино и от Вълчи дол", категорична е Мая Манолова.

Тя допълни, че има редица "галени" корпорации в България в различни сектори, в които има свръхпечалби – в търговията с храни, с ток, фармацефтичните компании, банките, телекомите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR