Гешев: В навечерието на вота трябва да бъдат гарантирани честността и прозрачността

Главният прокурор отново поиска създаване на Национално междуведомствено звено за изборите

27.02.2023 | 16:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гешев: В навечерието на вота трябва да бъдат гарантирани честността и прозрачността

Главният прокурор Иван Гешев отново поиска създаване на Национално междуведомствено звено за предстоящите парламентарни избори. В писма до МВР и ДАНС той мотивира предложението си с "по-доброто взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на вота на 2 април".

Националното междуведомствено звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати, съобщи БНР.

"В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им задължения и правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани", посочват още от прокуратурата.

За последното такова звено имаше за изборите на 4 април 2020 година. След това – първо Бойко Рашков, а след това и Иван Демерджиев - като служебни министри, отказаха МВР да участва в подобна междуведомствена структура.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR