Гешев: Прокуратурата става разменна монета в споровете между партиите

"Единствено съдебната власт остава гарант за сигурността на гражданите", категоричен бе главният прокурор

24.02.2023 | 15:22 Редактор: Петя Кръстева

Живеем в сложни и несигурни времена. След руската агресия в Украйна в близост до нас се води кръвопролитна война. Отново загиват невинни граждани – жени и деца. Сякаш хората не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните ѝ страници. Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза. Тяснопартийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Преди честта и достойнството ни като нация. Днес единствено съдебната власт, част от която е и прокуратурата, остава гарант за сигурността на гражданите. Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

По думите му от началото на своя мандат той е подложен на силен и несправедлив натиск от страна на политически кръгове, олигарси и зависими от тях медии.

"Атаки има ежедневно както от вътрешни, така и от външни източници, работещи срещу националните ни интереси и европейските ни ценности. Организираната престъпност, чувствайки се пряко застрашена, се опитва да отслаби действията ни, като внушава неистини и откровени лъжи с цел да манипулира обществото. Въпреки това, прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води битка - в защита на националната сигурност и правата на всеки български гражданин, в името на всеки един от нас, независимо от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или религия", категоричен бе той. 

Според него прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери.

"Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка", категоричен бе той. 

Гешев е на мнение, че отново трябва "да върнем истинския смисъл в думите отечество, татковина, дълг, чест, достойнство, независимост".

"Отказвам и няма да позволя безогледен и противокоституционен погром върху българската прокуратура, заради лични и тяснопартийни амбиции. Този погром е на гърба на хората, които все по-често са засегнати от разрастващата се престъпност. Ефективно правосъдие има само и единствено при пълно взаимодействие между всички отговорни държавни органи и институции, включително и Народното събрание. Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата", смята той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR