Сабрутев: Партиите имаха задкулисни уговорки на тъмно, последва цирк пред обществото

Той обясни, че са свалили предложението си за Никола Минчев в духа на конструктивността

20.10.2022 | 20:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ще се намери ли обединение около една фигура за председател на НС?

"Отстрани изглежда като буря, но ако влезем в дълбочина, ще видим един естествен процес. Имаше задкулисни договорки, партиите се срещаха на тъмно, уговаряха се, след което предстоеше циркът в пленарната зала, където се изнасят пламенни речи, подлагат се на гласуване и се взема решение за пред обществото. Това, което се случва в момента, е тотална промяна в процеса за вземане на решения и на управление на държавата", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че са свалили предложението си за Никола Минчев в духа на конструктивността, въпреки че от партията го смятат за най-подходящия кандидат.

"Това, което направи "Продължаваме промяната", е да стартира процес за решение на проблема, че парламентът е фрагментиран, партиите са разделени, партиите на статуквото стават все по-слаби и все повече не могат да направят задкулисните си договорки и това пречи да се избере председател по стария начин. Трябва смяна на модела – преговори пред обществото", посочи Сабрутев пред Bulgaria ON AIR.

Според него в първия ден е имало изключително високо ново на напрежение и се е водила предизборна кампания, а днес е имало огромна разлика в начина на говорене в пленарната зала, напрежението рязко е спаднало и се е върнал духът на дискусията.

"За обществото не е добре да има лесен избор, това означава, че има голяма договорка. Това е хубаво, което се случва, това е процес на изчистване на цялата политическа система и хората не желаят да виждат тези неща, те просто искат да влязат едни политици и да започнат да работят за икономиката, за хората, за бизнеса", изтъкна гостът.

Той уточни, че предстои да се гласува държавен бюджет, но преди това трябва да има председател, който да лидира Народното събрание.

"Държавата продължава да има излишък от 1 млрд. и 55 млн. лв., сиреч държавата няма необходимост от теглене на заеми", каза той, след което коментира, че сме най-бедната държава в ЕС и управленците трябва да работят в посока вдигане на доходите, защото само това е истинската и най-добрата антиинфлационна мярка.

"Топката е в полето на ГЕРБ, политическата отговорност е при тях, те свалиха едно работещо правителство, те провокираха избори, сега са първа политическа сила", настоя Сабрутев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК