ДБ внесе 8 законопроекта и решение за укрепване на армията с оказване на военна подкрепа на Украйна

Предвижда се ефективен механизъм за разследване на главния прокурор

19.10.2022 | 11:32 Редактор: Тодор Петров
ДБ внесе 8 законопроекта и решение за укрепване на армията с оказване на военна подкрепа на Украйна

Минути след сформирането на новото Народно събрание "Демократична България" внесе 8 законопроекта и едно решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Тези законопроекти включват част от заявените 25 мерки за стабилизиране и развитие на страната, които обединението заяви, че ще предложи в първите дни на парламента. Също така, немалка част от измененията в законите са в синхрон с изискванията на ЕК по задействане на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), информират от ДБ.

Като част от серията от действия за въвеждане на върховенство на правото с промени в Наказателно-процесуалния кодекс се предвижда да се въведе ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. 

Ограничава се фактическата власт на главния прокурор, въвежда се съдебен контрол върху постановлението за отказ за образуване на наказателно производство и мерки за по-ефективно наказателно производство.

Няколко законопроекта засягат облекчаването на административното бреме на бизнеса и предвиждат да дадат повече свобода на икономическата инициатива като част от концепцията за развитие на икономиката. Предвиждат се промени в Закона за защита на конкуренцият за връщане на мандата на членовете на комисията от 7 на 5 години. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост, професионализъм и интегритет по отношение на членовете на КЗК.

Внесените законопроекти:

1. Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност 
2. Наказателно-процесуален кодекс
3. Закон за защита на конкуренцията
4. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения
5. Закон за здравето
6. Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България
7. Търговски закон
8. Закон за електронното управление

Проекти за решения:
1. Решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК