Главният редактор на dnes.bg: За да се получи кабинет, някоя от партиите трябва да се самоубие политически

Идва тежка зима и е важно да имаме работещ парламент, подчерта Александър Попов

07.10.2022 | 09:09 Редактор: Тодор Петров

Седмица след изборите - оправдаха ли се очаквания на избирателите и защо видяхме рекордно ниска избирателна активност? Преглед на събитията направихме с главния редактор на dnes.bg Александър Попов.

"Политическите вълнения са големи, тези теми вълнуват най-много читателите. Най-важното е ще има ли правителство. Резултатите създават несигурност какво ще се получи. Най-силно, като читаемост при нас, направи впечатление предложението на ГЕРБ за създаване на контактни групи и реакциите след това. Преговарящите са ясни", коментира той в студиото на "България сутрин".

Според Попов се изкарва на преден план тезата, че хората са казали на политиците, че трябва да има обединение и задължително кабинет. Журналистът обаче не споделя това мнение.

"Едни нови избори не би трябвало да ни плашат. Идва тежка зима и е важно да имаме работещ парламент. Президентът Румен Радев също насочи вниманието натам. За да се получи кабинет, някоя от партиите трябва да се самоубие политически. Червените линии, поставени преди и след изборите, не ми дават оптимизъм, че ще има правителство", каза още главният редактор на dnes.bg.

По думите му има разделение и сред самите хора, а политиците трябва да се замислят защо избирателната активност е толкова ниска. 

"В цялата си кампания те така и не се доближиха до реалните проблеми на хората. Трябва да се вземат важни решения. Нямаше я кампанията, която да те привлече. Аз лично не чух програми. Чух дебати, които леко се превърнаха в цирк, без да искам да обиждам цирковите артисти. Имаше непрекъснати обвинения. Как човек да си състави мнение?", поясни Попов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и опита на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов да изгони журналисти от пресконференция на партията след изборите:

Няма как да толерирам подобно отношение. Който е скочил срещу медиите, нищо добро не е видял. Жалкото е, че като колегия не сме обединени. Това не е първият случай, в който не се получава. Няма я сплотеността на гилдията отпреди 20 години.

Попов добави, че хората продължават да се вълнуват от войната в Украйна и в частност от любопитното предложение на милиардера Илън Мъск.

"Защо Мъск да говори за мир, а не чуваме друг да говори за мир? Всеки говори как ще продължи войната, въоръжаването... Преговорите за мир са в миналото. Винаги има място за дипломация, но всичко много ескалира. Украйна настъпва, а Русия анексира 4 области и това вече може да се приеме като нахлуване на територията на Русия", подчерта журналистът.

Взривът с жертви във военния завод "Арсенал" също попада сред най-четените теми на dnes.bg.

"Случаят не е първи. Различни експерти говорят, че трудовата дисциплина в тези заводи, а и не само, предразполага към подобни трагедии, което е най-страшното. В тези заводи нерядко работят хора, които нямат необходимата специалност", завърши Александър Попов.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК