Изборната нощ: Лаконични изявления на партиите и нов политически "играч"

"Очаква ни нелека зима", прогнозира Асен Василев

03.10.2022 | 07:09 Редактор: Петя Кръстева

Следизборната еуфория остави политическите партии без думи. По-голямата част от преминалите 4%-вата бариера не коментираха резултатите след изборите и бяха лаконични след обявяването на вота. Повечето политически сили пожелаха да запазят мълчание. 

ГЕРБ бяха изключително лаконични след изборната нощ и предпочетоха да изчакват окончателните резултати. 

"Продължаваме промяната", които се класираха втори, заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция, признаха загубата и допълниха, че оттук нататък основната отговорност е на ГЕРБ.

"Чака ни една нелека зима. Дълбоко сме несъгласни с начина, по който ГЕРБ управляваха страната, но гражданите се произнесоха", лаконичен бе предложеният за министър-председател Асен Василев.

"Съветваме всички колеги политици да мислят преди да говорят", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ. 

Третата политическа сила, събрала най-много вот - ДПС, отвори врати за преговори, но с малък праг. Голямата изненада на тези избори – "Възраждане", които се изкачиха до 4-то място, заявиха, че няма да участват в коалиция на всяка цена.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов написа в профила си във Facebook, че ще коментират изборите по същество след излизането на окончателните резултати.

Новият политически играч на парламентарната сцена, преминал 4%-вата бариера, се оказа партията на Стефан Янев – "Български възход". От БСП запазиха следизборно мълчание. От партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ", също останаха без коментар в изборната нощ.

Очаква се представители на мисията на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да представят наблюденията си върху изборния процес при парламентарните избори.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК