Журналисти: Обществото е отвратено от демокрацията, има сблъсък на личности

Първите резултати от изборите коментираха Таня Джоева, Петьо Блъсков, Валерий Тодоров и Радослав Бимбалов

02.10.2022 | 22:31 Редактор: Теодора Патронова

Баланс на силите или политика на противоречието - какво показва настоящата подредбата на партиите? 

"От гледна точка на предварителните резултати, които социолозите дадоха, трябва да признаем, че изненади няма. Друг е въпросът вече какво ще последва от тези резултати, които не решиха основния въпрос - за властта", каза журналистът Таня Джоева в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Според главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков обществото е дълбоко разочаровано от мътилката, с която го залива политическият елит. Журналистът обърна внимание, че трябва да се занимаем повече с това какво става в разума на българското общество.

"Най-притеснителното е, че не ни учудва тази избирателна активност. Успокояваме се с това, че и на предните избори е била толкова слаба. Казваме си, че може би това е нормално. Не е нормално. Истината е, че не е чак толкова важно разпределението, а слабата активност на избирателите. За мен причината е в това, че политическата ни система се постара много активно да отврати избирателите от демокрацията", коментира Радослав Бимбалов.

Валерий Тодоров посочи, че това, което се случва е умора и разочарование сред обществото. Журналистът добави, че много по-значителен е вотът на тези, които не гласуваха - можем да ги разглеждаме като потенциал за следващите избори. По думите му не сме видели истински спор за това как да се извади страната от кризите, а в този политически състав трудно ще се появят нови идеи. 

Джоева смята, че партиите ще са изправени пред много трудни преговори за съставяне на правителство. Тя съобщи, че ключът срещу кризите е редовният парламент, който да работи достатъчно дълго. Според нея едно следващо отиване на избори ще бъде изключително рисково и за обществото, и за държавата.

"За първи път международното положение, с което винаги сме се будалкали, че е виновно за всичко, наистина е виновно за всичко. Виновно е с конфронтацията между двете Велики сили. Тази конфронтация крие в себе си потенциала да гръмне света. Огромното напрежение в света и в Европа съществува. Така че на фона на това международно положение трябва разумът да надделее и политиците да намерят компромис", анализира Блъсков.

"Аз се опасявам, че диригентът на този фалшив оркестър има голям интерес да имаме служебен кабинет. За мен това е президентът Радев. Радев е причинителят на тези предсрочни избори", изтъкна Бимбалов.

По думите на Тодоров няма сблъсък на платформи, а има сблъсък на личности. Журналистът смята, че не бива да очакваме много, а на следващите избори партиите ще трябва да представят програми.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК