ЦИК: Общо 6 са жалбите, в 23 секции вече се гласува само с бюлетини

Машините, показали странни надписи, ще бъдат върнати в склада и подложени на щателна проверка

02.10.2022 | 15:18 Редактор: Ваня Кузманова

Общо 6 жалби са постъпили в ЦИК - 2 от тях са жалби за работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Постъпили са 35 сигнала, обработват се своевременно от членовете на ЦИК. 17 от тях са за агитация в социалните мрежи, но ЦИК няма отношение към тях, съобщиха от ЦИК на редовен брифинг.

Избирателната активност към 11:00 ч. е 8,89%, за сравнение с изборите през ноември миналата година, тогава е била 8,59%, а с тези през юли - тогава е била 11,96%.

Още на две места е взето решение да се преустанови гласуването с машини - в 26 РИК Златица, и в Търговище.

Общо машините и секциите, в които се преустановява машинното гласуване и се преминава на хартиени бюлетини, са 23. Има 3 случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, на разменени машини в СИК - в съседни секции са разменени машините, но все пак гласуването ще продължи.

Машините, показали странни надписи, ще бъдат върнати в склада и подложени на щателна проверка. Към момента сме се съсредоточили в изборния процес, допълниха членовете на ЦИК.

Томов обяви още, че започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада. Приключило е вече гласуването в Нова Зеландия и Австралия.

"Основният проблем при откриването на секциите извън страната беше в множеството отсъствия на членовете на СИК. Едната причина е болни хора, които в последния момент се оказва, че не могат да изпълняват функциите си. И втората причина - хора, назначени от политическите партии, не са се явили. Въпреки това навсякъде се работи, няма секция, която да няма необходимия брой хора, за да може да работи", настоя той.

По думите му се очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато започнат да приключват изборите в Турция и другите части на Европа. 

"Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим секциите, защото те трябва да изчакат потвърждение от ЦИК, че всичко е наред с изпратените от тях документи", допълни Цветозар Томов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК