Последни напътствия от ЦИК: Над 6,5 млн. души са включени в избирателните списъци

До утре всички машини с демоверсии предоставени на партиите ще бъдат прибрани

29.09.2022 | 18:58 Редактор: Ваня Кузманова

Над 6,5 млн. души са включени в избирателните списъци. Започва и изпращането на машините в страната.

От ЦИК дадоха последни напътствия преди вота на 2 октомври. Ако в изборния ден се появи лице, което не е включено в списъка на дадена секция, трябва да се провери дали не попада в списъка със заличени лица. 

Ако това е така, но има основание да гласува, името му се дописва и попълва декларация. 

"Гражданите гласуват само по постоянен адрес. Могат да гласуват в секция различна от постоянни адрес само членове на избирателни комисии, ученици и студенти", посочи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. 

Ако избирателят е подал декларация за гласуване извън страната, но в деня на изборите се намира в България, може да гласува по постоянен адрес. 

"Вече са разпратени хартиените бюлетини и машините в секциите извън страната. В близките два дни предстои това да се случи и в страната", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Ако в деня на изборите някоя от инсталираните машини не работи, ще се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Само ЦИК може да вземе решение на какво основание може да се случи това.

"Спирането на тока и липсата на хартия не е от тези обстоятелства. Тогава СИК трябва да уведоми РИК и само ЦИК ще взима решения", допълни Росица Матева.  

До утре всички машини с демоверсии, предоставени на партиите, ще бъдат прибрани.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК