Над 2 000 лица ще отговарят за машините на вота, при повреда ще се премине към хартиено гласуване

По утвърдени графици и с полицейски ескорт към районите в страната тръгнаха над 10 000 машини

30.09.2022 | 18:49 Редактор: Ирена Бакърджиева

Днес е последният ден от предизборната кампания преди предсрочния вот. Българите в страната и зад граница ще гласуват в над 12 000 секции, като за хората с увреждания и за тези, които са под карантина с Ковид-19, се разкриват 290 мобилни секции.

Днес по утвърдени графици и с полицейски ескорт към районите в страната тръгваха над 10 хил. машини за гласуване. Близо 11 хил. машини ще се използват за предстоящите избори, от които над 500 ще бъдат в чужбина. Над 2 000 пък са техническите лица, които ще отговарят за машините в изборния ден. Ако някоя машина се развали, ще се премине към хартиено гласуване в дадената секция. Напечатани са близо 8 млн. хартиени бюлетини.

По обяд при засилена охрана започна извозването на машините за гласуване към районните избирателни комисии в областните центрове. В събота те ще бъдат инсталирани в секционните избирателни комисии.

"Определени са места, където да бъдат паркирани транспортните средства, където ще бъдат под охрана от колегите от областните дирекции до началото на утрешния ден, където е създадена организация за тръгване по лъчове за разкарването по изборните места и инсталирането по СИК", обясни зам.-началникът на жандармерията комисар Радослав Стойнев.

Всеки камион с машини е ескортиран от един полицейски патрул.

"Преди тръгване всеки водач на превозното средство бива тестван за употребата на алкохол, следи се за признаци евентуално за упойващи вещества", уточни комисар Стойнев.

Машините за София-град и София област ще напуснат склада също в събота. По места вече са транспортирани и хартиените бюлетини, които ще бъдат използвани само в случай на повреда в машината за гласуване.

Утре, 1 октомври, е "Ден за размисъл" и предизборната агитация и оповестяването на социологически данни е забранено до края на изборния ден - в 20 часа на 2 октомври.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК