Цветанов: 70% от българите няма да гласуват, имаме туптящо социално напрежение

"Корупцията в МВР е системен проблем, който беше системно пренебрегван", смята той

14.09.2022 | 20:56 Редактор: Петя Кръстева

Корупцията в МВР е системен проблем, който беше системно пренебрегван през последните години заради кадровите промени. Имаше политически назначения в МВР в структури, които отговарят пряко за корупцията сред служителите на Министерството на вътрешните работи. Това заяви бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му още след катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев, е станало ясно, че има служители, които са били съпричастни в укриването му и по всяка вероятност някои от доказателствата са изчезнали.

"Два месеца по-късно виждаме, че едни досъдебни производства и дисциплинарна проверка, която трябва да бъде направена, е продължена за неясен срок. Виждаме, че едва сега започва да се говори за чудовищни разкрития за 40 служители, пряко свързани със случая", коментира той. 

Цветанов е на мнение, че не трябва при всяка смяна на политическия екип да се сменя и директора на Вътрешна сигурност.

"Доколкото виждам, замесените няма да могат да бъдат наказани", смята Цветанов, който поддържа тезата, че при всички положения над Георги Семерджиев е осъществявано покровителство през годините.

Според бившия вътрешен министър за дейността на МВР може да се съди по съвместните операции, извършвани с евроатлантическите партньори на България.

"През последните 7-8 години не съм видял да се е случило нещо съществено. Спомням си времена, в които бяха хващани тонова наркотици по информация на България и бяха награждавани служители на МВР", констатира той пред Bulgaria ON AIR.

Цветанов призова политиците да говорят за секторни политики, но да предлагат решения, тъй като представяното в политическата кампания до момента не дава отговор на въпросите, а също и решения.

"Ние не използваме възможностите за вкарване на интелигентни системи за видеонаблюдение. Когато създадохме Фонда за пътна безопасност, глобите отиваха за инвестиране в инфраструктурата. Само за 4 години са постъпили 193 млн. лева, от които са изхарчени само 25-26 млн. лева за камери и оборудване", отчете той.

Цветанов обобщи, че организирането на честни избори е в конституционните задължения на служебния кабинет.

"До голяма степен с машинно гласуване се намалява възможността за купуване на вот, защото в България имаше много злоупотреби на изборите през април 2021 г. За мен по-голям проблем е не дали ще бъдат фалшифицирани изборите, а че ще имаме ниска избирателна активност. 70% от българите няма да гласуват, което  означава, че имаме туптящо социално напрежение", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ЧОЧИ
преди 1 година
ЕДИН ПЪТ И ЦВЕТАНОВ ДА Е ПРАВ Сигнализирай за неуместен коментар