Все още няма разрешения за изборни секции в Германия, Канада, Италия и Австрия

След изтичането на крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина са подадени над 50 000

08.09.2022 | 17:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Централната избирателна комисия одобри и показа образеца на хартиената бюлетина за вота на 2 октомври. Секциите извън страната ще са около 750.

От централната избирателна комисия показаха пред журналистите как ще изглежда интегралната бюлетина за предстоящия вот на 2 октомври - хартиена и електронна. Бюлетините за България и чужбина ще бъдат различни, защото гласуващите извън страната ни ще могат да гласуват единствено за политическа сила, а не и с преференция.

В бюлетините за страната и чужбина няма да фигурира номер 21, тъй като партията не е регистрирала кандидат-депутатски листи. Различни ще бъдат и бюлетините в Монтана и Сливен - там ще отсъства и номер 4. Подобни липси на номера заради нерегистрирани листи на партии ще има и на други места. В София ще има и номер 30 заради независимите кандидати.

"Искам да напомня за изтичащия на 17 септември срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Регистрацията се подава до общинската администрация, където е регистриран настоящият адрес. Може и електронно през интернет страницата на Главна дирекция ГРАО", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

След изтичането на крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина са подадени над 50 000. Очаква се в 290 секции да бъдат изпратени 525 машини, като в по-голямата част от тях ще има по две устройства за гласуване.

"Ние ще осъществим изборите в 62 държави на всички континенти, за които подадоха заявление малко над 50 хил. души. Обръщам се към нашите сънародници да бъдат активни при подаването си на електронни заявления в бъдеще, защото това единствено и само ще улесни процеса при провеждането на изборите и ще даде максимална възможност на българите, които искат да гласуват", заяви зам.-председателят на работна група "Избори" от Министерството на външните работи - Калин Атанасов.

"Все още нямаме разрешения единствено от Германия, Канада, Италия и Австрия. Този процес за тези държави е малко по-формален, тъй като те дават разрешение за конкретната секция", уточни председателя на работната група за провеждането на изборите извън страната Иван Кондов.

Той коментира още, че предстои избор на членове на секционните избирателни комисии в различните държави, в които трябва да има представители от всяка партия, за да може да осигурят и допълнителни членове от министерството.

Централната избирателна комисия обяви, че още днес вероятно ще има решение за изборните секции в чужбина.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК