Избори 2022: Секциите в чужбина ще са около 750, в 290 ще се гласува с машини

Все още нямаме разрешения единствено от Германия, Канада, Италия и Австрия

08.09.2022 | 13:53 Редактор: Ваня Кузманова

Министерството на външните работи е в пълна готовност за предстоящия парламентарен вот на 2 октомври. Очаква се секциите извън страната да са около 750, съобщиха на брифинг от ведомството.

Очаква се в 290 секции да бъдат изпратени 525 машини, като в по-голямата част от тях ще има по две устройства. 

"Ние ще осъществим изборите в 62 държави на всички континенти, за които подадоха заявление малко над 50 хил. души. Обръщам се към нашите сънародници да бъдат активни при подаването на електронни заявления в бъдеще, защото това единствено и само ще улесни процеса при провеждането на изборите, и ще даде максимална възможност на българите, които искат да гласуват", заяви зам.-председателят на работна група "Избори" към МВнР Калин Анастасов.  

"Все още нямаме разрешения единствено от Германия, Канада, Италия и Австрия. Този процес за тези държави е малко по-формален, тъй като те дават разрешение за конкретната секция", посочи председателят на работна група "Избори" към МВнР Иван Кондов. 

Той каза още, че предстои избор на председатели на секционните избирателни комисии извън страната. Самите членове първо трябва да бъдат предложени от парламентарно представените партии, а малко по-късно от МВнР също да бъдат предложени членове. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК