80 г. любов - Стефан Данаилов е тук и когато го няма

Много е трудно да свикна с мисълта, че Стефан Данаилов го няма, казва Георги Тошев

09.12.2022 | 19:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

На днешната годишнина едни от най-близките хора на Стефан Данаилов говориха пред камерата на Bulgaria ON AIR в "5 минути извън новините".

Красив като Бог и с харизма, която ражда фантазии, Стефан Данаилов е заобиколен от много жени - и в живота, и на сцената. Една от тях обаче остава в сянка, макар че той я познава от дете, а тя го придружава при всичките му работни посещения в чужбина.

"Когато се говори сега тези дни покрай 80-годишнината на Стефан Данаилов се замислям и честно да призная не мога да говоря без бучката да ми е застанала в гърлото, защото още не мога да повярвам, че този голям човек го няма. Аз имам много преживени истории с него. Животът така ме е поставил, че го познавам от много малко дете, когато бях. Родена съм и живях в Русе и на ъгъла на нашата малка уличка снимаха част от "На всеки километър", сподели Деяна Данаилова.

"След години ми се случи да се срещаме с него епизодично. Той се познаваше с моето семейство, с моя баща. Ние делим една и съща фамилия, без да сме роднини и това някак си може би ни сближи. Когато той стана министър, вече всеки ден се виждахме, работехме заедно, коментирахме, но аз бях човекът, който винаги го придружаваше при неговите пътувания в чужбина", разказа тя.

Как се пише за Стефан Данаилов? Как се разказва? Как се бяга от клишето за единствения, незаменимия, вечния... Биографът му Георги Тошев знае. А отговорите са в книгата "Ламбо на 80: Истории, лични архиви и спомени".

"Аз съм благодарен, че животът ме срещна със Стефан Данаилов и съм благодарен, че той ме допусна, че ми завеща бремето на неговия архив, защото това е и бреме, и отговорност, но съм безкрайно благодарен за дните, които прекарах с него, за месеците заедно, за нашето заедно море и най-вече за разказите. Много е трудно да свикна с мисълта, че Стефан Данаилов го няма", каза Георги Тошев.

"Пак ще кажа, че аз бях допуснат много близко до него в последните години от живота му, не най-атрактивните години от живота му, защото предполагам, че ако си до Стефан Данаилов, когато е бил във вихъра на кариерата си, сигурно е щяло да бъде много по-шеметно всичко това, което щях да разкажа. В последните години се събрахме някак си интуитивно", допълни той.

На 76 Стефан Данаилов изиграва последната си роля в киното. Под режисурата на младия Ники Илиев.

"Мой спомен беше от на "Всеки километър" като дете много му се възхищавах. Мисля, че полицията го гонеше и той седи и гледаше заедно с тях. Исках да съм като него като порасна. Много съм щастлив, че успя да се снима в мой филм и че аз успях да го режисирам. Но сега, като гледам филма, някак си колкото и пъти да съм го гледал, винаги леко се просълзявам, когато видя сцената с него на финала. И винаги има едно много сериозно мълчание, когато това се случи, когато го гледаме с публика", спомена Ники Илиев.

Той добави, че Стефан Данаилов е иконата на българското кино и един голям голям човек. Деяна Данаилова ще го запомни с това, че е бил с голямо сърце, а за Георги Тошев Стефан Данаилов си остава загадка.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.