По-близо до звездите: Млади учени изграждат планетариум в сърцето на София

Организирана е кампания за набиране на средства

17.10.2022 | 19:20 Редактор: Теодора Патронова

В "5 минути извън новините" ви разказваме за изграждането на първия планетариум в София. Проектът е на крачка от финализиране, но финансови пречки бавят откриването му. 

Хората, вперили поглед към небето, все се питат кои сме, сами ли сме на Земята. Именно планетариумите са част от местата, където всички тези въпроси намират своите отговори. Оказва се, че София е единствената европейска столица без място, посветено на изследването на Космоса. За това екип млади учени от България се заемат с нелеката задача да изградят това съоръжение и му дават името "Андромеда".

"Това е 3D модел на матрица. Върху нея създадохме 12 еднакви парчета, сложихме фибростъкло и ипоксидна смола", обясни инженерът Янислав Мирков.

Проектът стартира през 2020 година. А идеята е София да разполага с иновативен планетариум, създаден по най-съвременни технологии. Освен, че е изградена от млади българи, цялата конструкция е направена на родна земя. 2 години по-късно планетариумът вече е построен, но все още не може да заработи заради редица спънки.

"В момента най-голямата спънка е икономическото положение. Трудността с доставките, част от нещата идват от Русия. Трудно се работи, когато целият свят е угрижен какво предстои. Проекторите трябваше да дойдат от Русия. Успяхме да намерим с много труд и поръчки от цял свят, софтуерът, обаче работим с руска компания, без него не можем да направим каквото и да било", каза Мирков.

За това е организирана кампания за набиране на средства. Тя продължава до края на месеца.

"В момента, събираме последните средства. Нужди са ни 15 000, събрали сме 8800, остават ни малко над 6000, което е достатъчно, за да заплатим втория транш", съобщи мениджърът проекти Апостол Спасов.

Планетариумът е разположен в сърцето на столицата. Идеята е в столицата да има едно по-различно място, което да стане и част от културния ѝ живот. Вече са подготвени за излъчване 500 филма с продължителност между 30 и 40 минути. Впоследствие ще се организират и курсове по астрофизика.

Проектът "Андромеда" е пилотен за младите български учени, които нито за миг не са си помисляли да се откажат, въпреки трудностите. 

Можете да дарите средства за проекта тук

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК