Нов живот на черно-бели снимки:18-годишният Владислав показва в цвят свата преди век

Момчето обработва фотосите цифрово с различни програми

09.09.2022 | 19:40 Редактор: Ваня Кузманова

18-годишният Владислав Димитров показва как е изглеждал света от началото на миналия век, но с цвят. Той прави черно-белите снимки - цветни и разказва историите зад тях. 

Предполага се, че първата успешна фотографска снимка е реализирана през 1822 година, но не се е запазила до днес. 4 години по-късно френският изобретател Нисефор Ниепс успява да запечата този момент. Следват няколко години на разработки, до пълното усъвършенстване на черно-бялата фотография. 

Големите исторически моменти остават запечатани на черно-белите плаки. Днес едно 18-годишно момче, решава да пресъздаде историческите моменти но с цвят. Семейната история и документалните моменти вдъхновяват Владислав да започне да оцветява черно-белите фотографии. 

"Когато започнах да разпитвам баба ми за семейната история, какво са правили пра-прабаба ми, пра-прадядо ми и разбрах, че моят прадядо е харесвал много фотографията и още 30-те години е имал собствена камера, която мисля, за това време е доста похвално. Бях намерил фотографии на моята баба с нейната сестра - как са на плажа в тези военни години, как ходят по паветата на София и ми се стори интересно", разказа студентът Владислав Димитров.  

Владислав обработва снимките цифрово с различни програми, но признава, че не всяка снимка може или трябва да бъде оцветявана. 

"Колкото и да ми се иска някой път, някои снимки не може да се оцветят, дори и да имат стойност, но и с днешните технологии не можеш да направиш нищо и затова трябва да избирам снимки, които имат много детайли и лицето се откроява, ако не е така, по-добре да не я оцветяваш и да я оставиш черно-бяла", сподели Владислав.  

Понякога обаче оцветяването на снимките води до заличаване на следите, които времето е оставило. В търсене на цвета на времето, Владислав научава и историята зад снимките, които избира да оцвети. 

"Когато намериш снимка на даден човек и разбираш за него - къде е роден, кога е умрял. Имам снимка на британски лейтанант, който е служил тук по времето на Първата световна война. Една снимка може да ми отнеме от половин час до месец. Преди половин година молех някои хора в интернет: Дайте ще ги оцветя съвсем безплатно. Единият човек каза, че дядо му е бил милионер по това време и когато се сменя властта – цялото му богатство е отнето и е вкаран в затвора", каза студентът.

Една от най-сложните снимки за оцветяване е била тази портретна фотография на цар Фердинанд – причината големият брой медали и отличия. 

"Когато стигнах до неговите отличия и медали, броил съм ги колко са – те са над 50, повечето хора имат по 2-3, и лесно се намират, докато при него – трябва да ровиш в полски, словашки архиви, за да намериш снимка, а някои път трябва четеш в някакъв източник как е изглеждал медалът, а някой път е плод на собственото ми въображение, как е изглеждал медала", разказа още Владислав.  

Историята и царете в следосвобожденска България вдъхновяват най-много Владислав. И по-конкретно моментите от Първата и Втората световна война. Като този момент на една от срещите между Адолф Хитлер и Цар Борис III. 

Освен историческите моменти запечатани във времето, чрез снимките Владислав открива и семейната история. 

"Имаше една снимка на лелята на баба ми. Тя се казва Минка. Снимката беше правена 1940 година във Варна и точно тази година бях във Варна и реших да намеря мястото. Защото някои места не са се променяли много. Стана ми много хубаво, че успях да намеря това място. Направих снимка на същото място, където те са стояли и направих сравнение със снимката на баба ми и сега. Доста се е променило", сподели стой.  

И като повечето моменти от живота и историята: 7:36 Трябва да познаваш цвета, за да знаеш как да го сложиш. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и оператора Мартин Ангелов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК