Параклисът на чудесата: Посетителите излизат от храма над Трън с думите: "Сбъдна ми се!"

В продължение на хилядолетия хората отправят молитвите си към Света Петка

26.05.2022 | 20:15 Редактор: Ваня Кузманова

В "Параклиса на чудесата" в скалите над град Трън. В продължение на хилядолетия хората отправят молитвите си към Света Петка, за част, от чийто живот говорят каменните стени. А посетителите излизат от храма с думите:"Сбъдна ми се!". 

Малка пещера, пълна със светини и икони, се е сгушила в скалите над Трън. Там всяка година хиляди отправят молитвите си за изцеление и здраве към Света Петка. Родена в турския град Епиват, тя от малка дарявала дрехите и обувките си на бедните. Впоследствие започнала да пътува, да лекува и да проповядва. Срещу нея започват гонения, принудена е да търси убежище. Смята се, че през първата половина на 11 век стига до Трън и остава в пещерата, днес скален параклис, събрал хиляди чудеса. 

"Става рано за молитва, замесва погачата, изпича я в огнището, става готова, изважда я и оставя, за да изстине. Чува шум, наднича от пещерата. Хората, които са я гонили – това са били все още отричащи християнството и завистливи клеветници, които я оклеветили, че е вещица или магьосница заради дарбите, които имала. Аз ги наричям преследвачи, който иска неверници", каза уредникът на скален параклис "Света Петка" Магдалена Георгиева. 

Когато разбира, че са я открили, светицата се скрива в дупка в пещерата. 

"Влизат, не я откриват. Виждат огнището горещо. Питката, от която все още излиза пара. Един от тях понечил да си отчупи, да си хапне. В мига, в който я докоснал, питката се вкаменява. И така до наши дни. Уплашени, те се връщат говорейки помежду си защо питката се вкаменила. Светицата, както се е скрила, чувайки си спомня, че докато пали огнището пушекът не се връща обратно в пещерата, ами излиза направо от нея. Така разбира, че има отвор. Следвайки дима намира отвор горе на железния кръст", допълни Магдалена Георгиева.  

Легендата разказва, че по пътеката светицата се върнала в родното си място, където не след дълго умира. А днес в скалния параклис край Трън хиляди търсят спасение с молитви, поставяйки ръка на каменните следи от бягството ѝ. 

Да се помоли за здравето на цялото си семейство в скалния параклис идва и Иванка Велинова. А с чудесата, освен отпечатъците в скалния параклис са свързани и т.нар. сълзи на светицата – стичащата се по стените на пещерата. Вода, която според народните поверия е от свещен източник и носи изцеление. 

Магдалена все още няма обяснение защо всяка година на Великден червеното дървено яйце от каменната питка на Света Петка изчезва и се налага да го заменят с ново. 

С вяра, без страх и с молитва Иванка се насочва към чистилището – път по скалите, който води към кръста на върха на параклиса. Според поверието, ще се пречисти този, който има смелостта да премине през тесния отвор. 

А на входа на пещерата посетителите посреща и изпраща неръкотворният образ на "Св. Богородица", като свидетелство за чудесата във вярата и вярата в чудеса.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова и Ангел Пешков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК