Пламъкът от Благодатния огън се пази в параклиса на Светия синод, молим се за мир

Часове остават до събитието, което целият православен свят очаква

23.04.2022 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова
Пламъкът от Благодатния огън се пази в параклиса на Светия синод, молим се за мир

Часове остават до събитието, което целият православен свят очаква - Възкресение Христово. Въпреки че българска делегация не замина за Ерусалим, благодатният огън ще стигне до всички вярващи.

Димитър е иподякон в столичния храм "Въздвижение на Светия кръст Господен". Идва в синодалната палата, за да вземе частица от благодатния огън.

"Днес получих това послушание от отец настоятеля на храма. Както се казва в Евангелието: Не е от този свят усещането". Тоест няма аналози, няма сравнение. Ценно е", каза иподякон Димитър.

Тази година българска делегация не замина за светите земи, за да донесе частица от свещения огън у нас. От Светия синод заявиха, че заради неблагоприятни обстоятелства- страната ни няма да пътува до Ерусалим. 

Пламъкът от миналата година обаче се пази в параклиса на Светия синод.

"Вие знаете на този огън. Това не е обикновен пламък. Неописуемо е. Няма как да се вербализира", допълни иподякон Димитър.

Много храмове у нас също пазят частица от миналогодишния Благодатен огън. Така чудото на Възкресението безпрепятствено и тази година ще стигне до всяко едно семейство.

"На Велика събота има едно песнопение, което се пее вместо хироимска песен: "Да замълчи всяка плът човешка. И за нищо земно да не мислим", сподели отец Кирил.

Часове преди Възкресение Христово - с вяра в сърцето и с надежда за мир миряни дойдоха в храма.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК