Мисията на Искрен Красимиров: Да събужда любовта на децата към България и историята

Вече 10 години той изследва живота на българските национални герои

19.05.2022 | 19:30 Редактор: Теодора Патронова

Искрен Красимиров - режисьор, актьор и писател, учи българските деца на родолюбие, превъплъщавайки се в националните ни герои. А приликата му с Христо Ботев е удивителна. 

В 21-ви век - по стъпките на националните герои. С нелеката задача да срещне миналото и бъдещето се е заел Искрен. 

Може би и вие сте го виждали като Христо Ботев, но може и да не сте... Идеята на проекта "Незабравимата България" е благородна – да запознае децата с българската история и да ги накара да обичат България. Влизаме в час по родолюбие с второкласници от столичното 122-ро училище. Този път урокът на Искрен е за светите братя Кирил и Методий. Облечен като монах, Искрен разказва за българската писменост и за личностите, на които я дължим. А децата слушат притихнали. Накрая скрепяват приятелството си с клетва.

Искрен е приел проекта като мисия – децата да знаят и да обичат българската история.

"Станахте свидетели на фурора, с който протичат моите уроци по родолюбие. Не искам да бъда нескромен, да се хваля, но виждате децата как се вълнуват – те са най-искреният барометър. Имам различни уроци за всеки един от нашите герои - за Васил Левски, Христо Ботев. Днес видяхте урока ми за св. св. Кирил и Методий. Винаги ме чакат със страхотна радост и нетърпение", разказа той.

"Аз им казвам: "приличам ли ви на някой герой?" и им соча шалчето, на което е Христо Ботев и те казват: "не, ти не приличаш, ти си Христо Ботев". Особено мъничките от детските градини. Вълнуващо е, понякога се стряскат и казват "Ето го той е оживял от портрета", поясни още Искрен.

Той посочи, че в училище историята му е била много скучна.

"Като имахме урок за Левски, за Ботев, аз гледах към тавана, чаках да свърши времето. Но когато завърших, разбрах, че моят пра пра дядо е един от Ботевите четници, приятел на Христо Ботев, близък негов другар. Тогава започнах да чета, после да правя филми, които да показвам на децата не само в България, а в цял свят. Предстои ми визита при българите в Кипър, където много ме обичат и винаги ме канят. Целта е една - децата да се вълнуват, да видят оживелите герои, да ги почувстват в сърцата си – това е", подчерта Искрен.

Дълго след урока, децата са еуфорични и обсъждат наученото.

Вече 10 години Искрен изследва живота на българските национални герои. Неслучайно в навечерието на 20 май - денят, в който фаталният куршум пронизва челото на Христо Ботев, излиза и първата книга на Искрен - "Кой уби Ботев?". Историята трябва да се помни и да се предава. А Искрен го прави по своя начин, докато разговаря с децата на техния език. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и Нешо Миладинов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК