Линия Здраве - 20.11.2022

20.11.2022 | 15:13 Редактор: Таня Харизанова

Често си говорим за профилактика на здравето чрез правилно хранене, редовно движение, хигиена на съня и техники за справяне със стреса, но когато болестта ни навести и имаме нужда от консултация с лекар и последващо лечение, се сблъскваме с един още по-неприятен проблем, а именно българското здравеопазване. Имаме безброй отлични специалисти и медицински служители, които ежедневно неуморно се грижат за своите пациенти, но работят ли те в достатъчно добри условия? Получаваме ли ние пациентите лесна, достъпна и съвременна медицинска грижа?

За съжаление реалността е такава, че ако нямаш връзки, познати, достатъчно финансови средства, често не можеш да получиш навременна и адекватна помощ, а трябва да чакаш, да плащащ или да се задоволиш с минимално внимание. От друга страна здравната ни култура е на такова ниво, че превенцията и профилактиката са рядко прокламирани, масово хората не знаят как да се хранят балансирано, не знаят как да различават симптомите, съответно при появата на симптом какъв специалист да потърсят, или пък още по-често са склонни да игнорират появилата се симптоматика, защото не ме ходи на лекар. Да не говорим, че твърде често хората прибягват към самолечение, именно поради нежелание или поради невъзможност да посетят специалист, а това крие огромни рискове не само за тяхното здраве, но и за живота им като цяло.

За да си поговорим в предаването "Линия Здраве" за проблемите в българското здравеопазване, сме поканили д-р Антония Първанова, специалист по здравен мениджмънт, обществено здраве и здравна политика, бивш заместник-председател на Комисията по здравеопазване.

Целия разговор гледайте във видеото!