Линия Здраве - 25.9.2022

25.09.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърцето! Онзи човешки орган, разположен тук в гърдите ни, без който животът е немислим в буквален и в преносен смисъл. Сърцето символът на здравето и на любовта!

Именно човешкото сърце днес ме вдъхнови да посветя днешния разговор на един от най-големите рискови фактори за сърдечното здраве – затлъстяването.

Знаем, че наднорменото тегло и затлъстяването не са просто естетичен проблем, а значим рисков фактор, който води след себе си редица други здравословни смущения и животозастрашаващи заболявания. Едни от най-често срещаните такива, за съжаление срещани все по-често и сред по-младите, са заболяванията на сърдечно-съдовата система като хипертония, атеросклероза, инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. При хората, страдащи от наднормено тегло, рискът от развитие и поява на тези заболявания е значително по-висок. А именно сърдечно съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в света.

Нарушеният метаболизъм на въглехидратите и мазнините се отразява на отлагането им в тъканите и в кръвоносните съдове. Холестеролните плаки, които се образуват и натрупват в сърдечните артерии, се срещат най-често при хора, страдащи от наднормено тегло. Te са главен причинител на исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда. Ето защо поддържането на оптимално телесно тегло, подобряването на хранителните и двигателните навици не бива да бъдат житейски избор само на хората, които се стремят да изглеждат добре. Те следва да са избор и цел на всеки един от нас, защото именно хранителните и двигателните ни навици до голяма степен предопределят визията ни, но реално не се свеждат само до субективната оценка за външния вид на човек, а касаят обективното цялостното му здравословно състояние. Прекомерната консумация на високо мазнинна, рафинирана и високопреработена храна вреди не само на външния ни вид, но и влошава функционирането на сърдечно-съдовата система и застрашава човешкия живот.

За да разберем повече точно как наднорменото тегло и затлъстяването оказват въздействие върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, кога наднорменото телесно тегло се превръща в рисков фактор за сърдечното здраве, какви са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания, предизвикани от житейските ни навици, как да ги предотвратим и към кого да се обърнем за помощ, сме поканили в предаването „Линия Здраве“ доц. д-р Красимира Христова, която е кардиолог и доказан експерт в неинвазивната образна диагностика на сърдечно-съдови заболявания с над 25-годишна практика. Медицински директор е на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания в София. Председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията, под чиято егида се организират Софийски дни по ехокардиография.

Целия разговор гледайте във видеото!