Линия Здраве - 12.6.2022

12.06.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

За никого не е тайна моята страст към здравословната храна. Привърженик съм на максимата, че ние сме това, което ядем и на тезата на Хипократ, че всички болести започват от червата. Ето защо за пореден път ще си позволя да насоча вашето внимание към здравето на нашия интестинален тракт. Освен енергия и източник на живот, храната носи удоволствие и неустоима наслада.

Но! Когато здравето на нашата храносмилателна система е компрометирано, храненето може да създава неимоверен дискомфорт, болки, спазми стомашночревни разстройства, хеморагия, компрометирана абсорбция на хранителни вещества, оттам развитие на липси и дефицити на есенциални нутриенти, което може да резултатира в редица заболявания и да влоши до голяма степен качеството ни на живот. Едни от честите смущения широкоразпространени сред населението са гастрит, колит и тъй наречените по народному киселини.

Познавам хора, които години наред пият сода, за да третират този проблем, за жалост без успех. Ако нещо не е дало резултат от първия или втория път, моля ви, не разчитайте, че ще даде от десетия или двадесетия път, а потърсете адекватно лечение и върнете своето удоволствие и наслада от храненето.

Именно, за да си поговорим за по-сериозните и често рецидивиращи смущения на храносмилателната система, като синдром на раздразненото черво, пропускливост на червата, язва, улцерозен колит, болест на Крон, съм поканила д-р Деница Гълъбова, гастроентеролог, докторант в Медицински инстутут на МВР болница София, където практикува ендоскопски изследвания гастродуоденоскопия, фиброколоноскопия и абдоминална ехография. Предаването е "Линия Здраве".

Целия разговор гледайте във видеото!