Линия Здраве - 22.5.2022

23.05.2022 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Съгласно официалното становище на Световната здравна организация, здравето е “състояние на пълно физическо, умствено и социално благоденствие, а не непременно отсъствие на заболяване или слабост.” Днес искам да насоча вниманието ви към един изключително важен аспект от човешкото здраве, а именно нашия психоемоционален статус. А както всички знаем, успешните практики за овладяване на стреса, активната почивка, сънят, както и позитивните емоции, са ключови детерминанти на нашето психично и емоционално здраве.

В моменти на стрес в човешкото тяло се отделят хормони като адреналин, норадреналин и кортизол, чиято функция е да спомогнат за активирането на механизмите ни за самозащита и да ни осигурят енергия, за да се справим с предизвикателствата. Ноооо когато това се случва прекалено често, а в много случаи и ежедневно и почти постоянно, тялото ни изпада в състояние на дистрес, организмът ни се изтощава и става податлив на различни заболявания, сред които сърдечносъдови болести, затлъстяване, диабет, стомашно-чревни разстройства, преждевременно стареене, депресии и др.

Живеем в бурни времена! През последните години сме изложени на невероятен стрес породен от световната Ковид пандемия. Като добавим избухналата наскоро война, енергийната криза, галопиращите цени на стоките от първа необходимост напрежението и стресът ни неимоверно растат. Според данни на СЗО Пандемията от COVID-19 предизвиква 25% увеличение на тревожността и депресията сред хората в световен мащаб. За България все още няма актуални данни, но едва ли засегнатите са по-малко, а за жалост очакваме този процент да се увеличава поради сложната геополитическа обстановка, която влияе и на икономиката и на усещането за сигурност и стабилност у хората.

Как животът днес се отразява на нашата психика и оттам на нашето физическо здраве? Какви са последствията от тези процеси и промени върху децата? Как да съхраним психоемоционалното си здраве? На всички тези въпроси днес ще ни даде отговор в предаването "Линия Здраве" Валентин Стоилов, психолог и педагог, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, с дългогодишен опит в психологическото консултиране и психотерапия на семейства, деца и възрастни.

Целия разговор гледайте във видеото!