Петков и Рашков са готови да останат министри, но били скъпи и имали условия

Сред спряганите имена за министри в редовното правителство са тези на Янаки Стоилов и Велислав Минеков

27.07.2021 | 18:37 Редактор: Тодор Петров

Част от министрите в служебното правителство изразиха готовност да влязат в управлението, но при определени условия.

От Харвард до Министерския съвет. Само за няколко месеца Кирил Петков се превърна в една от най-харесваните фигури в кабинета, спряган е и за редовно правителство. Забелязан и от "Има такъв народ", Петков отказа министерско кресло в първия проектокабинет заради различия във визията за управление. 

Втора покана до момента няма, призна самият той. Ако все пак я получи – отговорът зависи от няколко условия. 

"Първо някой трябва да те покани, второ - трябва да ти даде свободата, трето – да ти даде възможност да работиш в екип. Ако някой не избере г-н Василев, проблемът не е, че няма да избере мой приятел. За мен проблемът е, че може би има разлика във визията", уточни Петков.

Този път обаче визиите на настоящото и бъдещото управление изглеждат по-близки, а готовността на двамата възпитаници на Харвард за редовно правителство – по-голяма. 

"Аз лично харесах социалната им дейност, това 42 хил. пенсионери да не са под прага на бедност е страхотен успех. Този заряд го имаме. Въпросът е да имаме поле на действие. Малко сме скъпи, че искаме независимост. Не е много лесно да се говори с нас. Не може да ни вдигат телефоните и да ни казват какво да правим. Ние имаме готов екип, който би влязъл, имаме готовност, но това е само хипотетичност. Никой не е говорил с нас", обясни Петков.

Разговори с "Има такъв народ" не е водил и Бойко Рашков, който също е ключова фигура в служебния кабинет, спряган да продължи своята работа и в редовно правителство. 

"Не съм получавал никакви покани откъдето и да е. Още по-малко някой ми е обещавам и е искал да ме праща извън страната, например като посланик. А пък другия колега от правосъдието – като съдия от КС. Зависи при какви условия и кой", заяви вътрешният министър Рашков.

Като възможни министри в следващото редовно правителство се споменават още Янаки Стоилов и Велислав Минеков.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК