Без допълнителни пари за депутатите за работата им по приоритетни задачи

Не е обсъждано предложението за нов ред за заседанията

27.07.2021 | 18:07 Редактор: Жаклина Иванова

Без допълнителни възнаграждения, които да се дават на депутати по работата им за "приоритетни за България задачи". Около това решение се обединиха представителите на всички партии в Комисията, която изготвя новия правилник за 46-ия парламент.

Не е обсъждано предложението за нов ред за заседанията на депутатите, който предлага председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя искаше депутатите да не заседават от сряда до петък всяка седмица, а да има редуване на седмици с пленарни заседания и седмици със заседания на комисии.

Засега предложението само е поставено за обсъждане и не е част от проекта за правилник на 46-ия парламент. Очаква се той да бъде гласуван в пленарната зала утре.

"Имало е обсъждане в председателския съвет за това на председателите на парламентарните групи и на ръководството на Народното събрание да бъде предложен европейският принцип за разделение на седмиците В правилника, който гледаме, такова предложение няма и ние не го обсъждаме. Парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" сме против това предложение", каза Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Трудно би могло да се представи в благовиден вид пред обществото това, че няма да работят народните представители една седмица", посочи Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

"Да се наблегне на качеството и на други реквизити в правилника по отношение на това явяване на народните представители в комисиите, да няма делегиране на правомощия. Българският гражданин няма да е удовлетворен от това", коментира Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК