Вяра Емилова: Кабинет ще има и БСП ще участва в него, но не вярвам да е с дълъг хоризонт

"В края на тази седмица ще бъдат намерени допирните точки", смята тя

26.07.2021 | 21:30 Редактор: Десислава Атанасова

Каква ще бъде ролята на БСП в едно евентуално правителство на промяната? 

През вчерашния ден имахме заседание на Националния съвет и решихме, че даваме своята подкрепа към съставянето на правителство и очертахме 5 основни цели, няма да отстъпим. Имаме покана от ИТН. БСП има няколко искания -  борба с неравенствата, това е нашата основна политика, младите хора да останат в нашата страна, подоходно облагане, по-високи доходи. Това са допирните точки, с които можем да се срещнем на правата с ИТН за съставяне на едно бъдещо правителство. Вярвам, че кабинет ще има и БСП ще участва в него. Това заяви в "Денят ON AIR" Вяра Емилова от БСП.

Тя коментира и темата с пенсиите, които днес бяха обсъждани на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Една от старите политики на БСП. Ние предлагаме преизчисляване на пенсиите на база през 2018 г. Доколкото знам, позициите ни с ИТН са се срещнали. Въпрос е на технически детайли, но има воля от политическите партии. Вярвам, че в края на тази седмица ще бъдат намерени допирните точки. Има пари в бюджета за преизчисляване на пенсиите", подчерта Емилова.

Като част от "разделителните линии" на преговорите тя посочи темата със Северна Македония и ясно подчерта, че подкрепят влизането на страната в ЕС, но да не бъде в ущърб на българския народ

Според Емилова лицата в управлението не трябва да бъдат компрометирани.

"Ние не настояваме за постове и за наши хора в управлението. Ние искаме да видим поименен списък на всички лица. Ще дадем пълна подкрепа, като се договорим за конкретни политики. Хората, които трябва да бъдат в управлението, не трябва да са компрометирани", допълни тя.

И изрази мнение относно продължителността на новия кабинет.

"Не вярвам да е много дълъг хоризонтът. Въпросът е в политиката, която ще проведат и основната задача е премахването на модела "ГЕРБ". Всички политически субекти са прекалено категорични в своите искания, но вярвам, че в тези различия ще намерим основните рупори", каза още Вяра Емилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и исканата оставка на лидера на "червените" Корнелия Нинова и загубата на повече от 100 000 гласа на изборите този месец. 

"Всички загубиха гласове. Направихме анализ - критичен анализ, и начертахме мерките. Може би това е от умората от избори в избори, купуването на гласове.  Лидерският въпрос не стои на масата. Това цели уронване престижа на БСП, но зад избора на Нинова стоят над 80 000 гласа. Доказа се, че БСП не е партия на статуквото. Сега се фокусираме върху организационното си укрепване и конкретните 5 политика, които ще коментираме с другите партии", категорична е Емилова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК