Радев и Янев: Оттеглянето на Николай Василев е крачка към политически диалог

Първото заседание на новия парламент ще бъде на 21 юли

16.07.2021 | 15:35 Редактор: Десислава Атанасова

Първото заседание на новия парламент ще бъде на 21 юли. Това обяви президентът Румен Радев и призова партиите за разум и диалог.

"По възможно най-бързия начин, защото всички очакваме най-сетне в НС да започне този диалог, от който очакваме да има ясно политическо решение", призова президентът Радев. 

Държавният глава, както и служебният премиер Стефан Янев, коментираха решението на "Има такъв народ" да оттегли кандидатурата на Николай Василев за министър-председател. 

Двамата определиха действието на ИТН като крачка към политически диалог. Предизвикателствата и очакванията към новите 240 са големи.

"Сега е моментът те да си свършат работата. Да намерят обединение, да намерят пресечни области на техните интереси, които да бъдат пресечени на всички нас българите. Всички очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния управленски модел. Да се пресекат кражбите. Сега, днес е българската политическа жътва", подчерта Радев.

"Трябва да бъдем търпеливи и спокойни и да оставим партиите, тяхната отговорност ще проличат в следващите дни", отбеляза служебен министър-председател Стефан Янев.

Относно все по-лансираната идея служебното правителство да стане редовно, решението е в ръцете на новите избраници.

"Служебното правителство като редовно зависи от депутатите, зависи и от свободната воля на самите министри", посочи президентът. 
 

"Мисля, че тази идея е екзотична, защото това нещо трябва да мине през гласуване в парламента. Служебният кабинет е от хора експерти в своята област, които не са партийно свързани", каза още Янев.

Очакванията са няколко дни след свикването на парламента президентът Румен Радев да покани сформираните парламентарни групи от 46-ото НС на консултации.

Повече вижте в репортажа на Виктор Дремзисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК