Германски журналист: Трифонов няма политическа програма, говори неясно

Катрин Калвайт вижда проблем в отказа му да участва в предизборната битка и играта му на криеница с медиите

14.07.2021 | 19:33 Редактор: Жаклина Иванова

Европа следи с повишено внимание политическите събития у нас. Как медиите в Германия виждат резултатите от вота на 11 юли и как се отразява в техните очи образът на Слави Трифонов?

От години журналистът Катрин Калвайт следи политическите процеси в Централна и Източна Европа за всекидневника "Зюддойче цайтунг". Отразява и събитията у нас – от протестите миналата година до изхода от вота в неделя. Признава, че победата на Слави Трифанов и партията му я шокира.

"Донякъде го очаквах, защото има нещо в популистите, комедиантите, актьорите, за да бъдат избирани на много места в Европа. Имам предвид – Зеленски, дори Доналд Тръмп е пример за това. Сред тях, разбира се, има добри политици. Но проблемът с Трифонов е, че изглежда няма политическа програма", сподели Калвайт .

Тя вижда проблем и в отказа на Трифонов да участва в предизборната битка и играта му на криеница с медиите. Изразява съмнение доколко той и партията му "Има такъв народ" са готови да управляват сами, каквато заявка направиха.

"Всичко, което той казва, е неясно. Чудя се дали той наистина разбира парламентаризма, демокрацията и това как работи една държава. При него повечето неща са за морала, етиката - това е хубаво, но не е достатъчно", сподели още Калвайт.

Резултатите от изборите показват и нещо друго - те са ясен сигнал за натрупаното разочарование от политическия елит. Такива са и настроенията на хората, с които Калвайт се среща в България, когато отразява протестите миналата година. 

"Говорих с много хора – с експерти, с обикновени граждани. Приятелката на сина ми е от България. Тя казва, че хората са гневни на предишното правителство и са готови за нещо ново", добави още журналистът.

В репортажите си за България Калвайт разказва за ширещата се корупция у нас, която се свързва с управлението на бившия премиер Бойко Борисов. Не скрива обаче разочарованието си от силната подкрепа, която ГЕРБ винаги е получавала от канцлера Ангела Меркел.

"Бойко Борисов винаги е бил стабилен партньор във външните политически отношения. Но мисля, че независимо колко е корумпиран, е нечувано да се работи с такъв човек. Според мен балансът в Европейския парламент и комисия му помогна да оцелее", уточни  тя.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК