Куриоз в Лондон: Членове на СИК разнасяли машините и изборните книжа по домовете си

Проблеми в комуникацията или саботаж?

14.07.2021 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Куриозен случай от изборите зад граница. Членове на секционна комисия в Лондон са били принудени да носят машините за гласуване и изборните книжа в домовете си.  До тази ситуация се стига заради забавяне от Централната избирателна комисия. 

"Попитах в прав текст какво да правим с всички тези хора, които са ангажирани тук - с машините, с чувалите, които трябва да изнесем. Оставахме отпред на тротоара пред сградата", обяснява Жана Сталева – председател на секция Уимбълдън.

Едва на следващия ден идва потвърждението от ЦИК. Малко след това представител на външното министерство взима машината. 

"Организацията беше под всякаква критика. Аз не знам дали тези неща са направени умишлено, дали е поради глупост, дали е поради недостиг на хора, но начинът, по който се проведоха тези избори, е абсурден. Това е тотална гавра, тотално издевателство с хората, които зад граница отделят от личното си време", възмущава се Жана Сталева.

В две секции в Уимбълдън също има проблеми в изборната нощ. Председателят на една от тях - Катя Казакова, е питала посолството ни в Лондон кога ще бъдат прибрани изборните книжа и машините. След многократни разговори между двете страни, тя е принудена да извика такси и да ги транспортира сама.

"Понеже сме достатъчно съвестни хора, събрахме материалите на две секции и с едно такси от 26 паунда, ние закарахме материалите. Т.е. два куфара, два чувала, паравани, 2 принтера с едно такси до самото посолство", обясни Казакова.

Малко след това се оказва, че разходите за такси няма да бъдат покрити от посолството. От там обясниха, че транспортът с такси е трябвало да бъде предварително заявен и обвиниха двете секции в създаване на напрежение. Все пак разходите за транспорт ще бъдат възстановени на всички доброволци. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Живял съм в Лондон 9 години и всичко ми е ясно. И да, интелигентните хора с чуждо гражданство рядко гласуват, за да не се чувстват виновни за ск0тската българска орисия. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 2 години
Гласуват тези дето живеят в България ! Тези навън, не гласуват ! Това е ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
annybody
преди 2 години
Че защо да е изненада? Вече ПЕТА година проактивни приматчета като Спирова и Будинов тръбят коМУНЬО-бойкикевска ПРОПАГАНДА за промиване на крехките мозъчета на бившите "българи". Браво, успяха начело с кремльовскияя превратаджия и мутренските жълтици! НЕЖЕЛАНИ там, и низвергнати тук - никому ненужни, живейте си нейде-някъде си там в собствената си мизерия и НЕ ни занимавайте със староминската си злоба и простащина. Сигнализирай за неуместен коментар