Следизборни уравнения: Кой с кого и как може да управлява?

В случай, че от ГЕРБ решат да дадат зелена светлина със своите 64 депутати, то тогава правителство ще има

13.07.2021 | 18:41 Редактор: Юлия Христова

Какви са шансовете да има кабинет на "Има такъв народ" и с чия подкрепа? Все още броят на мандатите на отделните партии не са официални, но приблизителните са ясни. 

Ако следваме заявките от предизборната кампания, най-логичният вариант за подкрепа на предложения състав трябва да дойде от партиите на протеста – "Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън“. В този случай обаче трите политически сили не събират нужните 121 гласа за избиране на кабинета, а и подобна подкрепа вече е под въпрос. 

Така в пленарната зала остават традиционните партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. От „Има такъв народ“ заявиха, че няма да влизат в коалиции с партиите „на статуквото“, но това не означава, че отделните групи не могат да подкрепят предложения от Слави кабинет. В случай, че бившите управляващи от ГЕРБ решат да дадат зелена светлина със своите 64 депутати, то тогава правителство ще има. На този етап обаче няма сигнали за такава подкрепа. Само с подкрепата на една от другите партии - БСП или ДПС правителството, предложено от Трифонов също не може да бъде одобрено. 

По друг начин изглежда математическото уравнение, ако традиционните парламентарни групи подкрепят кабинета, независимо в различни конфигурации или общо. Тогава и в трите възможни случая „Има такъв народ“ ще състави правителство. Математически погледнато подобни опции са възможни, но в политиката математиката не винаги е точна. А причината за това, според някои анализатори, са неофициалните договорки?

Подкрепа за хората на Слави може да дойде и от ДПС, според журналиста Илхан Андай, с мотива, че това ще е „спасителен пояс“ за партията, заела петото място. 

"Ако лидерът на ИТН си осигури... прегръдка на смъртта“, каза той.

И макар ГЕРБ и БСП да отхвърлиха възможностите за подкрепа, според пиар специалиста Нидал Алгафари частична такава не е изключена с цел всички да си осигурят временно спокойствие. 

"Много бързи избори още едни ще бъдат в ущърб на всички. БСП ще имат нужда за да могат да се бият в гърдите, това, което се случи“, посочи пиар специалистът Нидал Алгафари.

Толкова е шансът за успех на кабинет без подкрепа в пленарната зала, смята и председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов. 

А при съставено правителство на малцинството се очаква прилагане на познати и забравени парламентарни похвати за контрол на властта. 

"Ако останат неудовлетворени петте други партии биха могли да... вотове на недоверие с едни много тежки пазарлъци“, допълни Алгафари. 

Подкрепа за кабинет, но без министерско кресло или категорично отхвърляне. Това са опциите на този етап пред останалите 5 партии, които ще влязат в 46-тия парламент.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК