Трифонов спечелил избирателите с продаването на мечти, време е да станат реалност

Коментар на проф. Анна Кръстева и доц. Антоний Гълъбов

12.07.2021 | 09:30 Редактор: Юлия Христова

Много ниска избирателна активност след вторите поред парламентарни избори. Показват ли червен картон избирателите на политиците, както и какви са възможните конфигурации в 46-ото Народно събрание след последните прогнозни резултати?

Две ярки послания се откроиха от страна на избирателите - искаме промяна, искаме море. Слави Трифонов спечели избирателите с продаването на мечти, време е те да станат реалност. Ясни са няколко тенденции - едната е желанието за промяна. Това каза за "България сутрин" професорът по политически науки Анна Кръстева.

По думите ѝ най-смелите защитници не са предполагали, че проблеми с машините ще има само в 0,5% от секциите.

"Българският избирател очертава триъгълник на промяната. Има огромен политически залог - за смяна на партийната система, за отвоюване на държавата от гражданите. Гражданите и преди, и сега казват онова, което ЕК говори в своите доклади - хората не искат този модел. Трябва да разглеждаме вота - ясно изразен е залогът, хората показаха своята воля", допълни проф. Кръстева. 

Имаме най-ниската избирателна активност от 90-та година насам, ясен сигнал за оценката на Народното събрание. Озадачава ме, че активността не е публикувана от ЦИК към 20:00 ч. вчера. Нямахме предизборна кампания, за първи път имаме служебно правителство, което оказва влияние върху изборите. Това посочи на свой ред социологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на Bulgaria ON AIR. 

По думите му ИТН искат да имат мнозинство, но самостоятелно - говорели рядко, когато (според тях) имали какво да кажат.

"От 1997 година българските граждани не са гласували масово доверие само на една политическа партия", допълни доц. Антоний Гълъбов. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиев
преди 2 години
България е на първо място в Европа по брой "професори" на глава от населението.Разводни се тази титла,при някои е като айран без кисело мляко.Когато мозъкът на тези "ражда" по малко от моя,аз просто ги отминавам като бърз влак през гара Яна. Сигнализирай за неуместен коментар